BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan piacon a gyereksírás-fordító

Sír a baba. Igen ám, de miért? A kisgyermekes szülők aggodalma ilyenkor nem ismer határokat, hiszen a csöppség beszélni nem tud, úgyhogy nincs más megoldás, mint végigmenni a hosszú „listán”. Éhes? Melege van? Netán fázik? Tele a pelenka? Unatkozik? Álmos? Az idő múlik, a sírás nem ér véget, a szülő pedig számolja a perceket, hogy éppen mennyivel is alszik majd kevesebbet.

Japánban azonban, úgy tűnik, megoldást találtak erre is. A hokkaidói Muroran Egyetem kutatóinak ígérete szerint ugyanis rövid idő alatt kiderülhet, miért is sír a csecsemő. A szakértők számos sírástípust hallgattak meg, illetve rögzítettek, s úgy találták, hogy – gyerektől függetlenül – bizonyos esetekben megtalálható a „közös nevező”. A kutatók többek között tanulmányozták a sírások frekvenciáját, intenzitását, hangszínét, s megszületett a titkos képlet, amellyel különbséget lehet tenni például egy hasfájós vagy egy álmos csecsemő „beszéde” között. Az első teszteredmények biztatók, ám a termék piaci megjelenésére még egy kicsit várni kell. A szakemberek ugyanis igyekeznek minél precízebben meghatározni az egyes sírások jelentését, remélve, hogy ezáltal komoly segítséget adhatnak a szülőknek. S nem utolsósorban egy kisméretű számítógépre kívánják rátelepíteni a szolgáltatást, hogy a szülő akár útközben is magánál tudhassa a „szótárt”. A szerkezet profibbá tételében alighanem az is szerepet játszik, hogy a piacon már fellelhetők egyszerűbb készülékek, amelyek a gyermeksírást hivatottak szülői nyelvre „lefordítani”. Egy spanyol gyerekorvos Cry Translator (sírásfordító) elnevezésű találmánya például már lehetővé teszi az iPhone-alkalmazást, míg egy hasonló jellegű készülék, a Why Cry Baby Analyzer (Miért sír a gyerek elemző) közel 86 euróért még tanácsokat is ad, hogy az adott helyzetben milyen módszerrel szüntessük meg a sírást. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.