BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamu-káosz - A Nissan már leállított három gyártósort

Párizs és Svájc repülőterein elindultak az első légi járatok, amelyek öt napon át szüneteltek az izlandi vulkánkitörés okozta hamufelhő miatt. A közlekedés azonban továbbra is akadozik és nem lehet tudni, mi történik a következő órákban.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtérről útban van az első járat a New York-i JFK légi kikötő felé, néhány más járattal együtt. A Roissy-ról és az Orly-ról a járatok 30 százaléka indulhat el ma. A Lufthansa a járatok 15 százalékát indítja el ma, a British Airways minden rövid- és közepes távú járatát törölte kedden.

A forgalom egyelőre mérsékelt és az európai illetékesek szerint a jelenlegi, jobb körülmények mellett is napokig tart, amíg helyreáll a légi közlekedés – jelenti a Reuters.

Közben a brit légi kikötőket működtető hatóság (BAA) közölte, hogy a légi járatokra elrendelt tilalom napi 5-6 millió font veszteséget jelent. A BAA hat repülőteret működtet az Egyesült Királyságban, köztük a londoni Heathrow-t és Stanstedet. Kedd reggel elindultak az első járatok Glasgow és Edinburgh repülőtereiről.

A vizsgálatok szerint a légkörben lévő hamu mennyisége jelentősen csökkent és már nem jelent kockázatot. Hogy ez meddig marad így, nem tudni, mivel egyes jelentések szerint az izlandi vulkán ismét nagyobb mennyiségű hamut lövellt ki. Ez az új hamufelhő a Nouvelle Observateur jelentése szerint Franciaországot csak részlegesen érinti majd, a meteorológusok az ország északi részére várják a felhő érkezését.

Eközben – szintén a francia lap percről percre jelentése alapján – a Nissan japán üzemeiben már leállított három gyártósort, mert nem tudta Írországból importálni a szükséges alkatrészeket.

A Tesco pedig közölte, hogy a cég az utóbbi napokban Spanyolországon keresztül hozza Kenyából a mezőgazdasági termékeket, mivel szünetelnek a légi járatok a vulkáni hamu miatt. Sir Terry Leahy, a cég főnöke szerint a Tesco segít a kenyai farmereknek azzal, hogy lehetővé teszik számukra, a virágokat és a gyümölcsöt Spanyoloszágba adják fel, ahonnan aztán elhozzák a szállitmányokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.