BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén eddig jól ment a Malévnek

Terv szerint repült a Malév az első negyedévben: 3,3 milliárd forinttal kevesebb költség, 45 ezerrel több utas

A nemzeti légitársaság az első negyedévben mind az utasforgalom, mind a bevétel, mind pedig a költségcsökkentés szempontjából a terv szerint teljesített. A Malév az év első három hónapjában 3,3 milliárd forinttal kevesebbet költött a működésre a tavalyi évhez képest. Jelentősen javított gépeinek kihasználtságán és a munkaszervezés hatékonyságán, hiszen kevesebb repülőgéppel és járattal (-11%), valamint kisebb alkalmazotti létszámmal 9%-kal több fizető utast szállított, mint 2009 első negyedévében. 

A költségcsökkentés több lényeges megtakarítási elemből áll össze. Kevesebbet költ a légitársaság a repülőgépek lízingdíjára miután csökkentette a flotta létszámát az öt Fokker 70-es repülőgép kivonásával. A flotta karbantartási költségei is csökkentek, hiszen a korábbi 3 típusból álló géppark helyett mára már csak két fajta géppel szállítja utasait a légitársaság. Az egyszerűbb flottaszerkezet a karbantartási és üzemeltetési költségek jelentős csökkentését is lehetővé tette. Humánerőforrásra is jelentősen kevesebbet költ a légitársaság, a tavalyi létszámleépítésnek és külföldi irodabezárásoknak köszönhetően 485 millió forintot spórolt a légicég, csak az első negyedévben. Az üzemeltetési területen pedig 1,3 milliárd forinttal csökkentek a kiadások ebben az időszakban.

A kisebb flotta és kevesebb járat a kerozinköltségekre is pozitív hatást gyakorolt, különösen amiatt, mert az üzemanyag tonnánkénti ára a 2009-es szinthez képest 45%-kal emelkedett. A Malév ugyanakkor csak 1%-kal költött többet üzemanyagra.

A légitársaság a járatok telítettsége (load factor) szempontjából is tartani tudta a tervet és 6,1%-kal növelte azt, ami ugyancsak kulcsfontosságú a légitársaság stabilizálása érdekében.

„Az első negyedéves eredmények azt mutatják, hogy üzleti tervünk reális és a légitársaság átalakítása jó úton halad” – mondta Martin Gauss vezérigazgató.

A Malév menetrendje a mai napra már 100%-osan helyreállt, de a bevételek alakulására rendkívül negatív hatást gyakorolt az elmúlt napok légtérzára, ami a foglalásokat jelentősen visszavetette. A Malév következő hetekben összesíti, hogy milyen kárt okozott az elmúlt napok leállása a második negyedévben. A légitársaságnak összesen 536 járatát kellett törölnie az elmúlt hat napban, ami 38.743 utasát érintette.

„Az első negyedév jó teljesítménye optimizmusra ad okot a tekintetben, hogy folytatni tudjuk az átalakítást és bízunk abban, hogy hamarosan túljutunk a hamu-krízis okozta nehézségeken is” – tette hozzá Martin Gauss vezérigazgató. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.