BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó befektetés Magyarországon a sokcsillagos szálloda

Bár az idei év még a válság jegyében telik világszerte, 2011-re már fellendülésre számítanak a szállodapiacon – derül ki a DLA Piper jogi iroda legújabb felméréséből.

A szállodaipar megszenvedte a válságot, ez a szobakihasználtság visszaesését és a hotelszobák átlagárainak csökkenését jelentette. Ugyanakkor a krízis hozzájárult a működési költségek visszafogásához. A válságot kihasználó befektetési lehetőségekben és a gazdaság fokozatos újjáéledésében hisz a hotelipari szakemberek többsége, és egyharmaduk már a következő hónapokra is optimistán tekint.

A hotelpiaci szakértőknek csupán 22 százaléka látja úgy, hogy érdemes a kelet-közép-európai régió hotelpiacába befektetni – mondta el Györfi-Tóth Péter, a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda partnere. Ugyanakkor nagyobb lehetőségek rejlenek Ázsiában és Latin-Amerikában. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a legvonzóbb befektetési lehetőségeket továbbra is az alacsony kategóriájú, „economy” hotelek, valamint középkategóriás szállodák jelentik. A felső, illetve luxuskategóriák kevésbé vonzók a befektetők számára a jelenlegi piaci környezetben, mivel a fogyasztók, beleértve az üzleti utazókat, csökkentik a kiadásaikat.

A magyar hotelpiaci kilátások trendje alapvetően megegyezik az európai fő irányokkal, azzal a jelentős különbséggel, hogy Magyarországon a jobb minőségű, magasan pozicionált hotelkategória jelent vonzó befektetést a következő egy évben. Idehaza az elmúlt években átlagon felüli mértékben nőtt a 4, illetve 5 csillagos szállodai szobák száma, míg az alacsony kategóriájú hotelek aránya csökkent – emlékeztetett Györfi-Tóth Péter. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.