BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MTelekom: 74 forint osztalék

Maratonira sikeredett a Magyar Telekom (MT) tegnapra meghirdetett éves rendes közgyűlése, ahol a részvényesek 69,47 százaléka jelent meg. Nekik ezúttal nemcsak az előző évről, hanem a 2008-as közgyűlés határozatainak legalább 80 százalékáról kellett újra dönteniük a néhány aktív kisrészvényessel fennálló jogviták bírósági következményei miatt. Utóbbiak ennek okán mindjárt az esemény elején megkérdőjelezték a tegnapra összehívott idei közgyűlés jogszerűségét, ami akár újabb pereket vetíthet előre. Egy másik, az MT-vel munkajogi perben álló kisrészvényes pedig azt sérelmezte, hogy a cég gyanús szerződéseinek az ügyében vizsgálódó nemzetközi ügyvédi irodával annak idején alapszabály-ellenesen kötöttek szerződést, és a múlt évhez hasonlóan ismét kifogásolta a vizsgálatokra kifizetett milliárdokat. (A vizsgálat költségei eddig 21,6 milliárd forintot emésztettek fel.)

Mint ismeretes, 2008. május 23-án két kisrészvényes pert indított a távközlési csoport ellen, arra kérve a bíróságot, helyezze hatályon kívül a 2008. április 25-én megtartott közgyűlés határozatait. Az ügyben egy évvel később elsőfokon a kisrészvényesek javára döntött a bíróság arra hivatkozva, hogy a közgyűlési hirdetmény nem jelent meg az MT hirdetményi lapjában, a Magyar Tőkepiacban. A cég hivatkozása szerint azonban a hirdetmény közzétételének időpontjában a lap már nem volt elérhető nyomtatott formában. A fellebbezést viszont a cég ügyvédei határidőn túl nyújtották be, így a bíróság elutasította. Az emiatt benyújtott igazolási kérelemmel kapcsolatban pedig még nem zárult le az eljárás. Erre és a külső tanácsadók véleményére hivatkozva jelentette ki a társaság vezető jogtanácsosa, hogy a közgyűlést az alapszabálynak megfelelően hívták össze, és szavazásra alkalmasnak minősítette a közgyűlés napirendi pontjait, beleértve a 2008-as határozatokkal kapcsolatos újbóli döntést.

A közgyűlés elnöki posztját is betöltő Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a társaság 2009-es teljesítményét értékelő beszámolójában kiemelte: „Komoly kihívásokkal kellett szembenéznünk, az egyébként is nehézségekkel teli piaci környezetben tovább erősödött a verseny.” Pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy a csoport megőrizte vezető pozícióját a mobilpiac mindkét szegmensében, beleértve a tavaly erőteljesen nekiindult mobilinternetet is. Jó döntésnek tartja a többes díjcsomagok értékesítésének előtérbe kerülését. A múlt évben ugyanis megduplázódott azon ügyfeleik aránya, akik hangalapú, internet- és televíziós szolgáltatásokra egyaránt előfizetnek. Húzó ágazatnak minősítette a televíziós üzletet, ezen a piacon az MTelekom mára a második legnagyobb hazai szolgáltatóvá nőtte ki magát. Az alig néhány éve felvett informatikai profil pedig a nehéz piaci környezet ellenére többletbevételt hozott a csoportnak. Nem titkolta ugyanakkor, hogy a válság komolyan kihatott a vásárlóerőre, ez nemcsak az egy főre jutó költés további csökkenésében mutatkozott meg, hanem az ügyfelek számának visszaesésében is.

A csoport forgalma összességében 4,3 százalékkal mérséklődött, de az összehasonlításban szerepel egy 2008-as egyszeri tétel, e nélkül a tényleges bevételcsökkenés 3,1 százalék. Az EBITDA visszaesése elérte a 7 százalékot. A mutatót egyebek mellett a társaság gyanús szerződései miatt évek óta folyó belső vizsgálat költsége rontotta, és a létszámleépítésekhez kapcsolódó kiadások is meghaladták a 9,5 milliárd forintot. A hitelállomány növekedése miatt nőttek a nettó pénzügyi költségek, ez kihatott a csoport nettó eredményére. Utóbbi mutató az egy évvel korábbihoz képest 16,5 százalékkal esett vissza. Tavaly mintegy hatmilliárddal kevesebb jutott beruházásokra is.

A részvényesek végül minden egyes napirendi pontot 99 százalék feletti igennel szavaztak meg, köztük a 2009. évi teljesítmény után javasolt részvényenként 74 forintos osztalékot is. Az osztalék kifizetésének első napja május 7-e, a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig április 30-a. A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények vásárlására is, ennek mértéke azonban a 10 százalékot nem haladhatja meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.