BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomott a nyomtatópiac

„Kőkemény év volt a tavalyi, és várhatóan még az lesz az idei is” – így jellemezte tegnapi évértékelő beszámolójában a hazai irodatechnikai piac fejleményeit Érdi Krausz Gábor, az OKI Systems Magyarország Kft. ügyvezetője. A cég termékei a lézernyomtatók és a lézeralapú multifunkciós eszközök kategóriájában versenyeznek. A japán márka típustól függően az első öt szállító között található.

A válság miatt tavaly a korábbi éveknél is nyomottabb volt a magyarországi lézeres eszközök piaca, darabszámban mintegy 25 százalékos, értékben pedig 30 százalékot meghaladó volt a visszaesés. Az OKI egyes kategóriákban mennyiségben meg tudta ugyan kétszerezni-négyszerezni eladásait, de az éves árbevétel összességében a közel egymilliárd forintos előző évi forgalom szintjén stagnált. Ez az ügyvezető szerint nemcsak a készülékek árának a lemorzsolódásával magyarázható, hanem a kellékanyag-forgalmuk erőteljes visszaesésével is. A válság nyomán ugyanis még jobban takarékoskodnak a felhasználók. A kellékanyagok pótlására nem az eredeti gyártókhoz fordulnak, hanem a tavaly óta legálisan és illegálisan egyaránt színre lépett úgynevezett kompatibilis gyártók olcsóbb termékeit veszik.

Ami a jövőbeni kilátásokat illeti, Érdi Krausz Gábor úgy vélte: az idén talán már az államigazgatás is visszatér vásárlóként a piacra, de az igazi nagy lökést a kis- és középvállalatok adhatják, feltéve, hogy az új kormány adópolitikája képes erősíteni a helyzetüket.

Az irodatechnikai eszközök magyarországi piaca darabszámban mintegy ötödével zsugorodott tavaly, értékben pedig közel ötmilliárd forintos volt a visszaesés az egy évvel korábbi 21 milliárd forintról – mondta lapunknak Halász Péter, az IDC Hungary elemzője. A válságot minden termékkategória megérezte, talán legkevésbé a színes multifunkciós gépek, a piac általában is inkább ezek irányába tart az egyfunkciós gépek rovására. Az ezeket jellemzően vásárló cégek helyet és pénzt is megspórolnak azzal, hogy igyekeznek minél kevesebb számú eszközbe sűríteni a dokumentumkezelési feladatokat.

A tavalyi visszaesés után azonban az idén már újból megindulhat a növekedés. Halász Péter szerint darabszámban közel 7 százalékkal bővülhet a teljes piac, míg értékben egyszázalékos javulásra lehet számítani. A szállítók szempontjából a tintasugaras eszközök piaca a legkoncentráltabb, a három piacvezető – HP, Canon, Epson – fedi le a forgalom 95 százalékát. A lézeres eszközök piacán dobogós a HP, a Samsung és a Konica Minolta. A kellékanyagok piacának átalakulását az elemző is megerősítette. Hozzátette: a kompatibilis gyártók alapvetően két csoportra oszthatók, egy részük Kínában gyártja az eredeti tonerek, festékpatronok másolatát, más részük a világ más tájain, így Európában is a használt kellékanyagokat újítja fel. A válság nyomán ma már nemcsak az otthoni felhasználók vásárolják ezeket, hanem a kisebb cégek is – emelte ki az IDC elemzője.


Piaci mozgások

A kelet-közép-európai térségben várhatóan a lézereszközök piaca gyorsabban növekszik az idén, mint a tintasugarasoké – áll az IDC amerikai piackutató elemzésében. Mindkét technológia esetében megfigyelhető ugyanakkor, hogy a takarékoskodás jegyében ma már jobban eladhatók a multifunkciós (másolást, nyomtatást, lapolvasást is tudó) eszközök. A tintasugarasoknál ennek arányát az elemzők közel 80 százalékra teszik. A világpiac lassan magához tér, a tavalyi utolsó negyedév már 3,6 százalékos mennyiségi növekedésről szólt a korábbi negyedévek mínuszai után. Igaz, értékben még mindig 4,6 százalékot esett a piac, a gyártók alig több mint 14 milliárd dollárnyi bevételen osztozhattak, de biztató jel, hogy 2008 harmadik negyedéve óta ez volt a legkisebb mértékű csökkenés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.