BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Villámgyors ázsiai városok

Ázsiai országok vezetik a netes sebességi rangsort az Akamai internetes szolgáltató cég 2009 utolsó három hónapjára vonatkozó adatai szerint. A több tízezer szerveréről számos cég webes jelenlétét biztosító Akamai jelentése alapján tavaly október és december között Dél-Koreában 11,7 Mbit/s volt a webkapcsolatok átlagos sebessége. Bár a hazai viszonyok mellett ez igen gyorsnak tűnhet, meg kell jegyezni, hogy az ázsiai országban 29 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest az átlagos sebesség. A ranglista második helyén Hongkong szerepel 8,6, míg a harmadikon Japán 7,6 Mbit/s-es eredménynyel. Rendkívül előkelő pozíciót ért el Románia, az Akamai adatai szerint az ország a negyedik a listán. A nethozzáférések átlagos sebessége keleti szomszédunknál 7,2 Mbit/s, ez 28 százalékos növekedést jelent 2008 utolsó negyedévéhez képest. Ugyanekkora mértékben nőtt az internetes kapcsolatok átlagos sebessége Lettországban is, ennek köszönhetően a múlt év utolsó három hónapjában 6,2 Mbit/s-es átlagos sebességgel szörfölhettek a világhálón a balti ország felhasználói.

Dél-Korea nemcsak a webhozzáférések átlagos sebességében tűnik ki, de ebben az országban a legnagyobb a szupergyors kapcsolatok aránya is. A dél-koreai netelérések 10 százaléka 25 Mbit/s feletti, míg az ebben a kategóriában szintén második Hongkong esetében a kapcsolatok 6,6 százaléka éri el ezt a tempót. Ebben az összevetésben is igen jól teljesített Románia; az országban a netkapcsolatok közel fele 5 Mbit/s feletti sebességű, és 2,4 százalék a leggyorsabb kategóriába tartozó hozzáférések aránya, ez nagyobb, mint például Japánban. Hozzá kell azonban tenni, hogy a távol-keleti szigetországban lényegesen nagyobb a széles sávú internet penetrációja, mint Romániában, azonban keleti szomszédunk példája is jól mutatja, hogy a fejlesztést késve megkezdő államok a fejlődési fokokat kihagyva egyből magasabb technológiai szintű, gyorsabb hálózatot építhetnek ki.

Az Akamai felmérte a leggyorsabb internet-hozzáférést kínáló városokat is, ebben az összevetésben az első három helyen csak amerikai település található. Az első tízben egyébként összesen hat amerikai város van két dél-koreai, egy tajvani és egy brit mellett. A tanulmány szerint a kaliforniai Berkeley-ben közel 19 Mbit/s az internet-hozzáférések átlagos sebessége, míg a második helyen lévő észak-karolinai Chapel Hillben 17,5 Mbit/s. Magyar város nem szerepel a top százban, amelyre egyébként az ázsiaiak túlsúlya jellemző. Az Akamai százas listáján 48 japán és öszszesen 62 ázsiai város szerepel. Az európai települések közül Oxford végzett a legelőkelőbb helyen, a közel 14,5 Mbit/s-es átlagos internet-hozzáférési sebesség az ötödik pozícióra volt elég. Csehországból és Romániából is két-két város szerepel a rangsorban; keleti szomszédunknál Iasi az 54., ott 8,5 Mbit/s-es a webkapcsolatok átlagos sebessége, míg a 65. Temesváron 8 Mbit/s. A régióban a cseh Brnóban élők szörfölhetnek a leggyorsabban a világhálón, a százas listán 38. városban 9,7 Mbit/s az átlagos sebesség.

Az Akamai azt is megvizsgálta, hogy mely országban a legaktívabbak az internetes bűnözők. A tanulmány adatai szerint 198 országból indult támadás a világhálón tavaly a negyedik negyedévben, ez kismértékű csökkenést jelent az előző három hónapban mért 207-hez képest. Továbbra is Oroszországban a legaktívabbak az internetes bűnözők, a rosszindulatú netes forgalom 13 százaléka indult az országból. A második és harmadik helyen az Egyesült Államok és Kína található, ebből a két országból a támadások ötöde indult.

Hazai mutatók

Bár ezen a listán Magyarország még nem szerepelt, az elmúlt években tapasztalható gyors fejlődésnek köszönhetően elképzelhető, hogy hamarosan változik a helyzet. Míg az ezredfordulón a 128 Kbit/s-es ISDN-kapcsolatok jelentették a hazai egyéni felhasználók számára a netezés csúcsát, addig 2003-ban már az 512 Kbit/s-es hozzáférések számítottak általánosnak, napjainkban pedig már 5 Mbit/s körül vannak a belépőszintű csomagok is. Aki pedig száguldozni szeretne a világhálón, az akár 120 Mbit/s-es előfizetést is vásárolhat, igaz, ez egyelőre csak kábelhálózaton érhető el. A telefonvonali kapcsolatot használók számára 80 Mbit/s a csúcs, igaz, ezt csak azokon a területeken lehet igénybe venni, ahol már kiépítette új generációs hálózatát a Magyar Telekom. A társaság 2013-ra tervezi optikai kábelhálózatot fejlesztő programjának a befejezését, addigra 780 ezer háztartás számára válig elérhetővé a szupergyors telefonos internetkapcsolat.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.