BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lehet a görög nyár

Az első hivatalos adatok szerint jelentős veszteségeket okoztak Görögország turizmusának a májusi tüntetések és zavargások. A magyarokat azonban, úgy fest, nem tántorították el az események, a lapunk által megkérdezett utazási irodák legalábbis nem tapasztaltak visszaesést a görög útjaik iránti keresletben. A görög kormány válságkezelő intézkedései közt meglépett adóemelések sem drágítják az idei utakat – hiszen az utazási irodák már jó előre leszerződtek az ottani partnereikkel –, sőt, egyes desztinációk esetében, főleg a tüntetések által leginkább érintett Athénban akár áreséssel is számolhatnak az utazók.

Görögország számára létkérdés a nyári szezon: a gazdaság összbevételének körülbelül húsz százaléka a turizmusból származik, és minden ötödik ember ebben az ágazatban dolgozik. S mivel a turizmusból élő milliók a nyári bevételeikből gazdálkodnak egész évben, ezért ha a szezon az eddigi tapasztalatok, illetve az előrejelzések szerint alakul, akkor komoly anyagi problémákkal kell majd szembenézniük. Évente mintegy 15 millió turista érkezik az országba, ennek harmadát a Nagy-Britanniából és Németországból jövők teszik ki. A zavargások következtében azonban jelentősen megcsappant az elmúlt hetekben a britek és a németek közt a görög desztinációk népszerűsége (előbbieknél 24, utóbbiaknál 30 százalékkal). Csupán az athéni szállodáknak eddig összesen 27 ezer éjszakára szóló szobafoglalást kellett törölniük május eleje óta.

A görög kormány a kialakult helyzet kezelésére rendkívüli bizottságot állított fel, amely többek között a miniszterelnök és más hivatalos személyek beszédeit tartalmazó DVD-t készített az ország reklámozására. „A turizmus jelenleg válságos helyzetben van. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy változtassunk ezen a helyzeten, és mindenhova igyekszünk eljuttatni azt az üzenetet, hogy Görögország biztonságos hely” – mondta a görög kormányszóvivő. A helyi utazásszervezők szerint tovább kellene csökkenteni az árakat ahhoz, hogy visszacsalogassák a turistákat az olyan olcsóbb lehetőségeket kínáló helyekről, mint például Törökország. Ez elsősorban a szállodákat érintené, amelyek már 2009 óta szinte folyamatosan engednek az áraikból, illetve ingyenes pluszéjszakákkal, foglalás-visszatérítéssel és last minute áraik drasztikus csökkentésével is próbálkoznak. Mindezek miatt a bevételeik előreláthatólag 15 százalékkal esnek vissza az idén. VG

Magyarok Görögországban

A Görög Idegenforgalmi Hivatal adatai szerint 2009-ben mintegy 150 ezer magyar szervezett turista látogatott Görögországba, s 400 ezer vendégéjszakát töltött ott, míg tavalyelőtt a számuk 130 ezer volt. Magyarország részesedése mintegy 1,5 százalék a szervezett görög beutazóturizmusból.

A gazdasági válság a turizmusra kisebb hatással volt Görögországban, mint más ágazatokra, de még így is a külföldi turisták számának 8 százalékos csökkenését okozta 2009-ben.



A gazdasági válság a turizmusra kisebb hatással volt Görögországban, mint más ágazatokra, de még így is a külföldi turisták számának 8 százalékos csökkenését okozta 2009-ben. Vélemény Molnár Gabriella, A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke

„Az igazi üdülési szezon csak az iskolaszünettel kezdődik el, de az előzetes foglalási adatok alapján látszik, hogy a válság és a tüntetések ellenére eddig nem esett vissza a görögországi utak népszerűsége a külföldre vágyó magyarok körében. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a zavargások Athénra és a nagyobb városokra korlátozódtak, míg a magyarok túlnyomó része a tengerparti üdülőhelyekre és a szigetekre szokott utazni, ahol most is teljes a nyugalom. Az egész nyári szezon alakulására vonatkozóan azonban most még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel a magyar utazókra egyre inkább jellemző a kivárás – nem csak Görögországgal kapcsolatban –, azaz, hogy a tervezett indulási időpont előtt mind később foglalják le az utazásukat, last minute árak, akciós ajánlatok reményében.”

Komora Zoltán, A hazánkban a legtöbb görögországi utat kínáló IBUSZ turisztikai igazgatója

„A görög kormány válságkezelő intézkedései során véghezvitt adóemelések ellenére biztosan nem fognak drágulni a görögországi útjaink, mivel a partnereinkkel az egész szezonra érvényes aláírt szerződésünk van, előre lekötött árakkal. Még az is elképzelhető, hogy a magyar utasok hosszabb távon akár profitálhatnak is az ottani zavaros helyzetből, hiszen a turisták visszacsalogatása érdekében árcsökkentésre, akciókra is kényszerülhetnek a görög szállodák. Ennek első előjele, hogy egyre több speciális ajánlatot kapunk olyan szállodáktól, amelyek eddig csak német, angol utazási irodákkal működtek együtt. Az irodánk egyébként eddig semmilyen negatív hatását nem érezte a görög válságnak: az előfoglalási akcióink során a görögországi útjaink fogytak a legjobban, és eddig egyetlen ügyfelünk sem mondta le foglalását a krízist felhozva indokként.”

Kiss Péter, A görögországi utakat értékesítő Apollon Travel ügyvezető igazgatója

„A tüntetések első napjaiban sokan érdeklődtek telefonon arról, hogy mire számíthatnak Görögországban, de mivel a nagyobb megmozdulások gyakorlatilag Athénra korlátozódtak, és a zavargások még a szezon kezdete előtt voltak, az események nem érintették az útjainkat, és az előzetes foglalásoknál sem érzékeltünk visszaesést. Az ottani adóemelések miatt biztosan nem lesz drágulás, mivel aláírt szerződéseink vannak a partnereinkkel. Az eddigi tapasztalataink szerint a görög válsággal kapcsolatos áresésre főképpen az athéni utak esetén lehet számítani, hiszen az ottani hotelek érezhetően akciózásra kényszerültek, hogy kompenzálják a zavargások okozta forgalomkiesést. Emellett még a túlkínálat jellemezte helyszíneken, például Krétán és Rodoszon tapasztaljuk, hogy akciós árat vezetett be néhány szálláshely a szezon kezdete óta.”-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.