BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetőt vár az Albacomp

Átszervez és a felső vezetését is átalakítja a székesfehérvári informatikai társaság

„Két befektetőjelölttel is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a tőkebevonásról” – válaszolta lapunk megkeresésére Minárovits János, az Albacomp Zrt. vezérigazgatója. A székesfehérvári informatikai társaság már több éve tervbe vette a cég teljes vagy részbeni eladását, az évek során számos külföldi és hazai vevőjelölttel is tárgyalt. Tavasszal a közgyűlés arra hatalmazta fel a vezérigazgatót, hogy ezen a módon minimum 600 millió forintos forrást szerezzen a vállalkozás finanszírozásához, de maximum 51 százalékos tulajdonrészt értékesíthet belőle ennek fejében. „Van egy komoly külföldi szakmai és egy magyar pénzügyi befektetőjelölt, amelyekkel a fenti összegnél is nagyobb tőkebevonásról tárgyalunk. Várhatóan még ebben az évben megkötjük az 51 százalékos tőkeemelésről szóló szerződést. Egyikük már visszatérő érdeklődő” – emelte ki a vezérigazgató.

A hazai magánszemélyek tulajdonában lévő székesfehérvári társaságnak szüksége is van most minden forrásra, hiszen bevétele 2006 óta folyamatosan csökken, tavaly már csak 10 milliárd forintot könyvelhetett el, ez a 2000. évi szintnek felel meg, a csúcson még 18 milliárdot is forgalmazott. Ráadásul a 2009-es év a jövedelmezőség szempontjából is negyedszázados történetének legrosszabb éve volt, a társaság mérleg- és eredménykimutatása szerint az adózott veszteség megközelíti a 2 milliárd forintot, rövid lejáratú adósságai, beleértve a hiteleket és a szállítói tartozásokat, meghaladják az 5 milliárd forintot. Igaz, a cégnek is mintegy 1,9 milliárd forint kinnlevősége van a vevőinél. „Az utóbbi időben gyakorlattá vált a késve fizetés, mi is rákényszerülünk erre” – ismerte el Minárovits János. Mint hozzátette, a működés finanszírozásához azonban folyamatosan rendelkezésre állnak a banki források, továbbá a társaság egy 4 milliárd forint értékű saját ingatlanportfólióval is rendelkezik. Eddig két pénzintézet, az MKB és az OTP hitelezett a vállalkozásnak, a jövőben az OTP lesz az egyedüli banki forrás. Ennek részleteiről még folynak a tárgyalások.

Megjegyezte: a veszteségek ilyen mértékűvé duzzadásában nemcsak a gazdasági válság, hanem a korábbi menedzsmenthibák, a rosszul megválasztott stratégia is szerepet játszott.

A tavaly elindított konszolidáció ez utóbbiak kiküszöbölését is szolgálja. Az átszervezés során két kereskedelmi üzletágat is „beáldoztak”, ezek alacsony hozzáadott értékűek voltak, illetve fenntartásuk csak növelte volna a veszteségeket, mivel többségüket hitelből finanszírozták. Idesorolható például a szórakoztatóelektronikai termékek forgalmazása, de a cégnek már nem tartozik a profiljába a kiskereskedelem és a viszonteladók ellátása sem. „A költségszintet így a korábbi havi 330 millió forintról 200 millió alá tudtuk csökkenteni, ez 12 milliárd forintos éves bevételnél már nullszaldóssá teheti a működést” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve: az idei első fél évet a társaság 5,3 milliárd forintos bevétellel és veszteség nélkül zárhatta. Az év egészére 15 milliárd forintos bevételt és mintegy 300 millió forintos adózott eredményt vár a cégvezető.

Ami a második félévi kilátásokat illeti, Minárovits János erőteljesen bízik a közbeszerzések újraindulásában. Mint ismert, az Albacomp nyerte el az Intel-féle Classmate PC-ként ismert tanulói netbookok hazai forgalmazási jogát, de digitális interaktív táblákat is értékesít a fehérvári cég. Ebben a két termékkategóriában több tenderen is pályázhatnak.

Az átszervezés nyomán a jövőben hangsúlyosabb szerepet kap a szolgáltatási tevékenység is – rendszer-integráció, tanácsadás –, ez markánsabban először 2005 után jelent meg a portfólióban. Ezek az üzletek hozzák durván a teljes bevétel felét, a másik fele még mindig a hardverprofilból ered, amelyben a személyiszámítógép-gyártás mellett egyre nagyobb szerephez jut a szerverek, adattárolók forgalmazása és értékesítés utáni támogatása.

A mára 237 főre apadt társaságnál – ha a korábbi éveknél szerényebb mértékben is, de – folyamatos a termékfejlesztés, most éppen a jövő egyik nagy üzletének ígérkező intelligens közüzemi mérőórákkal, az úgynevezett smart metering eszközökkel foglalkoznak. Ezenkívül a tervezőasztalon vannak időjárás-monitoring rendszerek, illetve egy szemüveg használata nélküli háromdimenziós megjelenítő műszaki dokumentumai is.

A reorganizáció részeként megindult a menedzsment átalakítása, részbeni fiatalítása is. Augusztus elsejétől az Albacomp vezetését erősíti kereskedelmi és marketingvezérigazgató-helyettesi poszton a Bull Magyarországtól átigazolt ifjabb Stark Gáspár. Minárovits János a vezérigazgatói poszt átadására is készül, a jövőben stratégiai kérdésekkel akar foglalkozni az igazgatóság elnökeként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.