BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem a bankárok keresnek a világon a legjobban

Amíg Magyarország Simor András jegybankelnök 8,3 millió forintos fizetésének csökkentésével kapcsolatban szembekerült az EKB-val és más nemzetközi szervezetekkel, addig a tőzsdei óriáscégek lényegesebben bőkezűbben díjazzák vezetőiket – derül ki a Wall Street Journal (WSJ) által készített, a 25 legjobban fizetett menedzsert felsoroló összeállításából. Simor jegybankelnökként tíz év alatt ugyan összesen 45 millió dollárt keresne, ám ezzel még a top százas listára sem kerülne fel.

A listát toronymagasan Larry Ellison, az Oracle alapítója vezeti, aki az elmúlt tíz évben 1,84 milliárd dollárt (azaz csaknem 500 milliárd forintot) keresett, igaz, ebben vezérigazgatói alapfizetése mellett részvényopciói és bónuszai is szerepelnek, tulajdonosként szerzett jövedelmei azonban nem. Ellison az Oracle 23 százalékos részesedését birtokolja, amelyet a WSJ jelenlegi árfolyamon 28,8 milliárd dollárra becsült. Az Oracle alapítója mögé szorult Barry Diller, a dotkom lufi egyik sztárjának számító IAC/InterActive vezetője, aki tíz év alatt nem kevesebb, mint 1,14 milliárd dollárt kapott cégétől tulajdonosi jövedelmei mellett. A harmadik helyre verekedte fel magát Ray Irani, az Occidental Petroleum vezérigazgatója, aki 10 év alatt 857 millió dollár bért és egyéb kompenzációt kapott cégétől, míg a negyedik helyen maga Steve Jobs, az Apple vezetője található, aki 748 millió dollárt zsebelt be a cég vezetéséért. Az ötödik helyre Richard D. Fairbank, a Capital One Financial vezérigazgatója került, 568,5 millió dolláros jövedelmével. Mindössze három másik pénzintézeti vezető szerzett helyet a listán, közülük 451 millió dollár a jövedelme Richard S. Fuldnak, akinek vezényletével a Lehman Brothers 2008-ban történelmének legnagyobb veszteségét szenvedte el. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.