BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaporodó netes támadások

A károk nagysága már euró-százmilliárdokban mérhető

Az internetes bűnözés egyre elkeserítőbb statisztikai adatokat produkál, ráadásul a kilátások sem biztatóak: a várakozások szerint a következő tíz évben egyre kritikusabbá válik a helyzet szerte a világon. Szinte minden másodpercben támadás ér egy internetes honlapot, naponta mintegy 50 ezer vírust tartalmazó fájl kering a világhálón, ráadásul az olasz informatikai biztonsági szervezeteket tömörítő szövetség (Clusit) nemrégiben közzétett prognózisa szerint a helyzet tovább romlik. Tíz éven belül ugyanis a kiberbűnözés mértéke ötödével nő, azaz mintegy 20 százalékkal több támadást intéznek az olyan fontos infrastrukturális célpontok, mint az elektromos hálózatok, a fuvarozási társaságok, a telefonközpontok ellen. A károk mértéke elérheti a 250 milliárd eurót – vélik a szakemberek.

Olaszország azonban korántsem tekinthető egyedinek, hiszen például Mark Harris, a biztonsági szoftvereket készítő Sophos cég kutatási szakértője is úgy fogalmazott: számításai szerint egyetlen nap 30 különböző internetes oldalt támadnak meg a bűnözők, legyen szó egy kisebb napilap online oldalairól, avagy egy blogról. A jövőkép ráadásul még rémisztőbb, éppen ezért a védekezésre egyre nagyobb figyelmet kell fordítani – figyelmeztetnek a szakemberek –, hiszen a kritikus célpontok elleni sikeres támadások áramkimaradást, ellenőrizhetetlenné váló vasúti váltókat vagy közlekedési lámpákat, összeomló légi közlekedést idézhetnek elő, és ez komoly balesetekkel járhat. Ráadásul a kiberbűnözők nem csupán a földi infrastruktúrát szeretnék befolyásuk alatt tudni: a műholdak irányításának megszerzése is a céljaik között szerepel. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.