BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új jelszólopó technikával próbálkoznak

A kiberbűnözők új adathalász-technikával próbálkoznak – derül ki a Panda Security második negyedévi jelentéséből. Ez arra is rámutat, hogy Tajvan, Oroszország és Törökország még mindig dobogós helyen áll „a legtöbb fertőzött gépet” mutató országos toplistán. A második negyedben a szakemberek ugyanakkor egy újfajta technikára, az ún. tabnabbingre is felfigyeltek: ez a tabokkal felvértezett böngészők hiányosságait használja ki.

„A tabnabbing viszonylag friss próbálkozás” – kommentálja Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi ügyvezető igazgatója. „A tabos vagy »többfüles« böngészők már erőteljesen elterjedtek, használja is őket mindenki. Az ember megnyit egy oldalt, aztán még egyet, aztán még egyet, és már legalább tíz oldal van külön füleken. A tabnabbing révén megváltoztatható például a »favicon«, vagyis az adott fülön lévő oldalt azonosító kis ikon, sőt az oldal tartalma is. Érthetőbben fogalmazva: egy amúgy hétköznapi oldal például a háttérben szép csendben átalakulhat a Gmail bejelentkező oldalává, ahol a felhasználó megadja az adatait, és az adathalászok máris hozzájutottak a jelszavához.”

Ami a számítógépes kártevőket illeti, a második negyedévben a trójaiak „uralma” folytatódott: az összes kártevőnek több mint a felét ezek tették ki, míg egyébként visszatértek a „hagyományos” vírusok is. A megfigyelések szerint a pénzügyi motiváltságú támadások továbbra is dominálnak, ezt bizonyítják a mind újabb adathalászási technikák is. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.