BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazási irodát töröltek a nyilvántartásból

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta a Karya Tour utazásszervező utazási iroda engedélyét jogszabálysértés miatt. Az utazási iroda félezer utasa Törökországban, ötven ügyfele pedig Egyiptomban rekedt. Az utazási iroda honlapján tett közzé közleményt. E szerint partnercégük nem képes kiszolgálni az utasokat a célterületen. A közlemény szerint a társaság ugyanakkor arra törekszik, hogy egyetlen utasa se maradjon külföldön szükséghelyzetben. A társaságnak az Atlasz Biztosítónál – a QBE Insurance Europe Limited magyarországi fióktelepe – van külföldi utazásszervezői tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítása. A MKEH tájékoztatása szerint a Karya Tour utazási iroda felelősségbiztosítása 317 millió forint, ez fedezi az utasok hazaszállításának költségeit, és a már nyilvántartásba vett 618 befizetőt is kártalaníthatják belőle.

Az Európai Fogyasztói Központ lapunk kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a hatályos szabályozás szigorítása nem feltétlenül javítana az utasok kiszolgáltatottságának mértékén. Véleményük szerint az utazási irodák tevékenységére vonatkozó jelenlegi szabályozás megfelelő és az uniós jogharmonizációnak köszönhetően egyre kiterjedtebb. A legfőbb probléma a vállalatok által alkalmazott gyakorlattal van, a szabályok betartásával az utasokat nem érheti kár, jogaik utazásuk teljes időtartama alatt biztosított lehet. VG

Csődhullám

Tavaly több nagy utaztatócéget, az Avantgarde Utazási Irodát, az 5 Kontinens Utazási irodát és a Quitt Tourst törölte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, s úgy látszik, az üdülési főszezon kezdetével 2010-ben tovább nő a csődbe ment irodák száma. A Quitt Tours bedőlésénél tizenöt, az 5 kontinens esetében pedig kétszáz utas rekedt külföldön, 1880 pedig nem tudott elutazni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.