BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Android az első helyen

Az amerikai piacon folyó verseny még nem dőlt el

OKOS TELEFON. 2007 óta először vette át az első helyet az Android nyílt forráskódú operációs rendszere az Egyesült Államokban, a második helyre szorítva ezzel a korábbi vezető Blackberry operációs rendszerét – derül ki az NPD Group piaci elemzőcég második negyedéves mérésének adataiból. A Google Android operációs rendszere 5 százalékkal növelte piaci részesedését, és jelenleg az amerikai piac 33 százalékát tudhatja magáénak. Ross Rubin, a piackutató ügyvezető igazgatója szerint az Android a Research In Motion (RIM) Blackberry szoftverétől hódított el felhasználókat, amely a negyedév alatt piaci részesedésének nyolc százalékát elvesztette, ezzel párhuzamosan a harmadik helyezett Apple is javított pozícióján az iPhone negyedik generációjának piaci bevezetésével. A Google szoftverével a gyártók közül a HTC nyerte a legtöbbet, hiszen az öt legnépszerűbb androidos telefon közül négyet ez a cég tudhat a magáénak.

A szakértő szerint a helyzet változhat, a Blackberry javíthat helyzetén a hatodik széria bemutatásával, mivel a sorozathoz tartozó készülékek intelligensebb érintőképernyőt és WebKit alapú böngészőt tartalmaznak majd. Ugyanakkor Rubin úgy látja, a RIM termékének a pozícióját rontja, hogy az új készülékek között szereplő Blackberry Torch nem kelti olyan nagy képernyős telefon benyomását, mint a legsikeresebb Androiddal futó modellek.

A piacon belüli pozícióharc következtében az árak is mérséklődtek, egy év alatt az okos készülékek átlagára 9 százalékkal, 143 dollárra csökkent. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.