BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemondott az UniCredit vezérigazgatója

Az igazgatóság felszólítására lemondott tisztségéről Alessandro Profumo, a legnagyobb olasz bankcsoport, az UniCredit vezérigazgatója, miután súlyos válságot idézett elő Profumo, illetve a bankvezetés és a részvényesek között Líbia részesedésének növelése a bankcsoportban.

Az ANSA olasz hírügynökség idézte Profumo feleségét, aki közölte: az igazgatóság keddi rendkívüli ülésén lemondásra szólították fel Profumót, aki aláírta az erre vonatkozó iratokat. A feleség, Sabina Ratti abból az ügyvédi irodából távozva nyilatkozott, ahol Profumo az igazgatósági ülés után meghúzta magát.

    A bankcsoport ezt hivatalosan még nem erősítette meg, de az igazgatóság egyik - neve elhallgatását kérő - tagja az ügyben várható közlemény kiadása előtt annyit elárult, hogy "Profumónak befellegzett".

Olasz sajtójelentések szerint a vezérigazgató feladatait átmenetileg Dieter Rampl, a bankcsoport osztrák állampolgárságú elnöke látja el.

    A bankcsoport felső vezetésében azt követően alakult ki súlyos konfliktus, hogy Líbia növelte részesedését a Magyarországon is érdekelt pénzintézetben.

    Az UniCreditben 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkező olasz takarékpénztári alapítványok kifogásolják a növekvő líbiai befolyást, Rampl pedig azt rója fel a vezérigazgatónak, hogy nem tájékoztatott időben a líbiai befektetők szándékairól.

    A múlt héten a líbiai állami befektetési alap (Libyan Investment Authority - LIA) 0,5 százalékkal 2,59 százalékra emelte részesedését a bankcsoportban. A líbiai jegybank 5 százaléknyi tulajdonrészével együtt a diktatórikus vezetésű észak-afrikai arab ország 7,59 százalékot ellenőriz a 22 országban közel 10 ezer fiókot üzemeltető és több mint 160 ezer embert foglalkoztató bankcsoportban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.