BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság ellenére egyre több a szállásadással foglalkozó cég

A nehéz gazdasági helyzet és a rossz nyári szezon ellenére is folyamatosan nő a szálláshely-szolgáltatással foglalkozó cégek száma – áll a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő legújabb jelentésében. Míg 2008 végén 3298, 2009 végén 3599, addig 2010 augusztusában 3715 cég végzett ilyen szolgáltatást fő tevékenységként, amelybe beletartozik a szállodai, az üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-, a kempingszolgáltatás, valamint az egyéb szálláshely-szolgáltatás.

A szolgáltatók 2008-as és 2009-es árbevételét vizsgálva – azon vállalatok körében, amelyek leadták 2009-es pénzügyi beszámolójukat – az tapasztalható, hogy árbevételben nem volt nagyobb változás a két év között, viszont az adózás előtti és az üzemi eredmény már jelentős csökkenést mutat 2009-ben. A cégek összesített árbevétele mindkét évben 180 milliárd forint körül volt, de az adózás előtti eredmény 9 milliárdosról 21 milliárdos veszteségre nőtt. A szektor már 2008-ban is magas, 350 milliárdos kötelezettségállománya 2009-ben tovább dagadt, több mint 460 milliárdra. Ebben az évben augusztusig 45 cég ellen indul felszámolási eljárás és 22-nél végelszámolás. A szolgáltatóknál az elmúlt 12 hónapban 1,2 százalék volt a bedőlési arány, ez jelentősen alacsonyabb, mint a 3 százalék körüli országos átlag.

A számok alapján ugyan az iparág cégszáma növekvő és alacsony a felszámolásoké, az elmúlt időszakban mégis olyan nagy szereplő húzta le a rolót, mint a Cívis Hotels Zrt., a debreceni Aranybika üzemeltetője. A fizetésképtelenségi helyzetet a D&B már jóval korábban előre jelezte. A társaság kockázatossága 2009 májusában jelentősen megugrott, a korábbi minimálisról átlagon felülien magas, majd nagyon magas kockázatra. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.