BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízen a régiós élmezőnyben

A Deloitte Technology Fast 50 közép-európai ranglistáján aratnak a szoftveripar szereplői

Az internetes megoldások építésével és informatikai tanácsadással foglalkozó Viala Kft. lett a leggyorsabban növekvő magyarországi technológiai cég 2010-ben a Deloitte Technology Fast 50 rangsora alapján. A brit könyvvizsgáló és tanácsadó cég már 11. alkalommal hirdette meg a versenyt, amelynek alapján évente rangsorolja Közép-Európa ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalkozását. Az idei listán szereplő cégek átlagos növekedési üteme 967 százalék volt, ez javulást mutat az egy évvel korábbi 933 százalékos értékhez képest. A látványos fejlődés azért is figyelemre méltó, mert a térségben a technológiai szektor különösen megszenvedte a válságot. Az ötvenes listára ebben az évben tíz magyar vállalkozás került fel.

A toplistát a tavalyihoz hasonlóan a lengyel Netmedia internetes portált üzemeltető cég vezeti, a vállalkozás növekedési üteme meghaladja a 15 ezer százalékot. A lengyelek már hetedszerre viszik el a pálmát – hívta fel a figyelmet Kovács Domonkos, a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az idei rangsorban tíz országból – Bulgária, Észtország, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia – szerepelnek vállalatok. Ezek között 16 olyan cég van, amely elsőként 2010-ben került be a helyezettek közé. Míg az országok szintjén Lengyelország adta a legtöbb, listára felkerült vállalkozást, addig Budapest volt az a város, ahol a legtöbb rangsorolt cég – összesen tíz – székhelye található.

A magyar társaságok közül legjobban teljesítő Viala bekerült az első tízbe, de az ötvenes rangsor első felében található még a RacioNet Zrt., amelynek fő profilja a hardverbeszerzés és informatikai tanácsadás, továbbá a tartalomkezelő rendszerekkel, webes informatikai megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft. is. A lista első felébe befért még az AITIA Zrt., amely beszédfelismerő alkalmazások, szimulációs és távközlési rendszerek fejlesztésével foglalkozik, de ott van a legjobb hazai cégek között a NET Média Zrt. médiavállalkozás is.

A Rising Stars kategóriában újonc vállalkozások indulhatnak, közülük az idén a LiveSport, egy internetes sportoldalt üzemeltető cseh vállalkozás bizonyult a legjobbnak a maga 681 százalékos növekedésével. Ami az egyes iparágakat illeti, a szoftveripari cégek újra taroltak, és 2006 óta nem látott számban, 29-en képviseltetik magukat a listán, őket követik az internetes vállalkozások (17), közülük kerülnek ki a leggyorsabban növekvők, ez azt is jelzi, hogy hatalmas potenciál rejlik a technológiai szektor ezen szegmensében.

Kovács Domonkos szerint a technológiai iparban működő cégeknek és vezetőiknek mostanában számos új kihívással kell szembenézniük. Általános vélekedés, hogy a jó munkaerő a növekedés legfőbb mozgatórugója. Ennek megfelelően a cégvezetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alkalmazottak képessé-geinek fejlesztésére, ez válaszlépés lehet arra, hogy a piacon hiánycikknek számít a szakképzett munkaerő. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.