BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válságadó lehúzta a MOL nettó eredményét

Az üzleti eredményt negatívan befolyásolta a közelmúltban bevezetett válság adó. Az erősödő forint hatására a nettó eredményt pozitívan befolyásolta az árfolyamnyereség (56,9 Mrd Ft), míg mérsékelte a magas adóráfordítás (19,7 Mrd Ft).

Budapest, 2010. november 17., szerda (MTI) - A Mol Nyrt. a harmadik negyedévben 92,1 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az előző negyedévi 43,2 milliárd forint veszteséggel, és az egy évvel korábbi 12,9 milliárd forint nyereséggel - tette közzé a MOL szerdán a BÉT honlapján.

A nettó eredmény 2010. I-III. negyedévében 11%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, elsősorban a Magyarországon nemrég bevezetett válság adó (19,8 Mrd Ft) és az Európai Bizottság határozata alapján kamatokkal terhelt pótlólagos bányajáradék-befizetés (35,2 Mrd Ft) hatására, mely tételek teljes mértékben semlegesítették működési teljesítményünk javulásának pozitív hatását. Az INA javuló, de még mindig negatív nettó eredmény hozzájárulása 4,9 Mrd Ft volt 2010 első kilenc hónapjában.

2010. I-III. negyedévben a speciális tételek nélküli EBITDA 483,2 Mrd Ft-t tett ki. Ugyanezen időszakban a speciális tételek nélküli üzleti eredmény 280,9 Mrd Ft volt. Az eredményjavulás továbbra is elsősorban a nemzetközi szénhidrogén termelésből származott, ami az elmúlt időszakban a nemzetközi Upstream területén megtett erőfeszítéseink sikerességét bizonyítja.

A külső környezet kis mértékű javulása hozzájárult a Downstream és Petrolkémiai üzletágak magasabb eredményéhez. A MOL-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 21%-kal 193,1 Mrd Ft-ra, míg a speciális tételek nélküli üzleti eredmény 32%-kal 125,9 Mrd Ft-ra nőtt 2010. III. negyedévben 2010. II. negyedévhez képest.

Az Upstream eredmény javulása a nemzetközi tevékenység jelentős hozzásjárulásából származott, míg a Downstream eredmény a továbbra is kihívásokkal teli külső környezetben, magasabb értékesítési volumen
mellett az alacsony bázishoz képest jelentős mértékben javult (85%). A gáz tarifák július 1-jével történt ideiglenes befagyasztása különösen kedvezőtlenül érintette a Gáz és Energia üzletág 2010 III. negyedévi
eredményét, míg a Petrolkémiai üzletágak magasabb értékesítés és enyhén javuló petrolkémiai margin mellett javuló eredményt produkált.

válság adó. Az erősödő forint hatására a nettó eredményt pozitívan befolyásolta az árfolyamnyereség (56,9 Mrd Ft), míg mérsékelte a magas adóráfordítás (19,7 Mrd Ft).Világgazdaság Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.