BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több a turista, ám kevesebb éjszakára

Az év első nyolc hónapjában gyakorlatilag nem változott – csupán 0,1 százalékkal csökkent – Magyarországon a külföldi vendégéjszakák száma, miközben 3,6 százalékkal több az országba látogató külföldi vendég a tavalyi év hasonló időszakához képest – számol be a Magyar Turizmus Zrt. az Európai Turisztikai Bizottság harmadik negyedéves jelentéséről szóló közleményében. Csökkent a Németországból és Hollandiából érkező vendégek száma, míg több volt a brit, olasz, japán, amerikai és orosz látogató.

Európai szinten a szállodaipar bővülését jelzi a foglaltsági mutatók növekedése a január–augusztusi időszakban: jelentősebb mértékben Észtország (13,6 százalék), Ausztria (12,3), Törökország (12,3) és Oroszország (11,4) növekedett, de Magyarországon (7,5) is viszonylag magas volt a bővülés az előző év azonos időszakához mérten.

A szállásadók a megnőtt keresletre jellemzően magasabb árakkal reagáltak, így a szállodák bevételei általában pozitívan alakultak a tavalyi eredményekhez képest. Az év végéig azonban lassabb ütemű növekedés várható, mivel az összehasonlítás alapját a tavalyi év második felében elkezdődött javulás során mért magasabb adatok adják. A helyreállni látszó európai vendéglátó-ipari szektorban az idén 2,5, 2011-ben pedig 3,7 százalékkal nőhet a nemzetközi vendégérkezések száma. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.