BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vételre ajánlja a Mol-papírokat a Buda-Cash

A Mol Csoport harmadik negyedéves üzleti és nettó eredménye is jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat. Az új csúcsra emelkedő üzleti eredményhez leginkább a kutatás-termelés üzlet járult hozzá, de meglepetést okozott vártnál jóval nagyobb üzleti nyereségével a feldolgozás és kereskedelem, valamint a kis súlyú Petrolkémia is. Bár a részvények árfolyama csak enyhén emelkedett a jelentés hatására a Buda-Cash Brókerház vételre ajánlotta a Mol-papírokat.

A csoport múlt héten közzétett gyorsjelentése szerint a nettó árbevétel a harmadik negyedévben 28 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elsősorban a finomított termékek forintban növekvő ára, kisebb részben az harmadik negyedévben speciális tételek nélkül új csúcsra emelkedett, a folytatódó tevékenységeknél 125,9 milliárd forintra, míg a megszűnő tevékenységgel együtt 113,3 milliárd forintra.

Mindkettő jelentősen felülmúlva a 89 milliárd forintos, a speciális tételeket nem tartalmazó piaci várakozást. A speciális tételek nélküli üzleti eredmény a folytatódó tevékenységekre (ez szerepelt az eredmény kimutatásban) 96,1 milliárd forint lett. A speciális tételek nélküli EBITDA is új negyedéves csúcsra nőtt, 193,1 milliárd forintra. A pénzügyi műveletek nyeresége 41,3 milliárd forint volt.

A Mol Csoport nettó eredménye a folytatódó tevékenységekből, speciális tételek nélkül 124,8 milliárd forint volt, míg az INA gázüzlettel együtt, de speciális tételek nélkül körülbelül 120 milliárd forint. Ezt érdemes a 98,4 milliárd forintos piaci várakozáshoz viszonyítani, tehát a nettó eredmény szintjén is lényegesen jobb lett a harmadik negyedév. Az eredmény kimutatásban szereplő nettó eredmény (az összes tevékenységre, korrekciók nélkül) 92,1 milliárd forint volt. A folytatódó tevékenységek egy részvényre jutó speciális tételek nélküli eredménye (EPS) a jelentés szerint 1479 forint volt, a nem korrigált EPS 1091 forint lett.

A speciális tételek 35,3 milliárd forintot rontottak az üzleti eredményen, közülük az INA létszámleépítéséhez kapcsolódó tétel a normál működés részének is tekinthető. A harmadik negyedévben a külső körülmények kissé javultak, és bár az átlagos crack spread távol van a korábbi évek csúcsától, így is komoly eredményt tudott elérni a csoport.

A gazdálkodási kilátások enyhén tovább javulhatnak a Mol számára a következő negyedévekben. A főbb külső tényezők többsége a vezetés várakozásai szerint mérsékelten változhat 2011-ben a korábbi negyedévekre jellemző értékekhez képest, folytatódhat a recesszióból való kilábalás. A hivatalos tervekben a lényeges eltérés a mostani helyzettől az erősebb dollárnál van igazán. Az olajárnál és a vegyipari benzin spreadnél számítanak kisebb-nagyobb növekedésre, a dízel és a motorbenzin árrésénél csak minimálisan. Az viszont továbbra is igaz, hogy az általános gazdasági környezet gyorsan változik, a megindulni látszó gazdasági élénkülés megakadhat régiónkban is.

Várható, hogy a kutatás-termelés szegmens a mostanihoz hasonló erős negyedéveket produkál a továbbiakban is, a feldolgozás és kereskedelem is képes lehet a harmadik negyedéves eredmény megközelítésére. A válságadó ugyan akár évi 30 milliárd forinttal ronthatja az eredményt, de a Mol így is képes lehet 100 milliárd forint környékén tartani negyedéves üzleti eredményét. A Bloomberg alapján a jelenlegi átlagos üzleti eredmény várakozás 2011-re 370 milliárd forint körül alakul, könnyen elképzelhető ennek emelkedése. A 2011-es részvényenkénti eredményvárakozás 2500 forint közelébe javulhat, 2012-re már most is 2800 forint a jellemző.

Közép és hosszú távon az INA a Mol csoport egyik fő növekedési lehetősége. A kitermelésben már nagyon komoly a hozzájárulása a csoport eredményéhez, a finomításban azonban még üzleti szintű veszteséget termel. A közép-európai régiótól középtávon a nyugati átlagot meghaladó gazdasági növekedést várható, a finomított termékek iránti kereslet, amely jelenleg stagnál vagy kicsit csökken, is így alakulhat. A külföldi kutatás és termelés
potenciálja tovább nőtt az utóbbi negyedévben az újabb sikeres kutatások hatására.

Kockázati tényező a Mol esetében (a magyar piac egészét érintő tényezőkön túl) a csaknem leválthatatlan, alapszabállyal és szövetséges részvényesekkel támogatott Mol igazgatóság, a jelentős és magas bekerülésű saját részvény csomag sorsa, valamint a Szurgutnyeftyegaz változatlanul nem tisztázott szerepvállalása. Utóbbi a közeli jövőben rendeződhet, bár a magyar állam esetleges tulajdonosi megjelenése nem egyértelműen jó hír.

A hazai piac megítélését tekintve vegyes, a Buda-Cash szerint romló a helyzet. Kedvező a kormány elköteleződése a 3 százalék alatti államháztartási hiány mellett, de a bizalmat nem javítja, hanem inkább rontja az a mód, ahogyan megvalósítani tervezik. Egyelőre nem látszanak az államháztartás szerkezetét megváltoztató tervek, helyette egyszeri és átmeneti hatóerejű elvonásokkal érnék el a célt. A kormány más, sokszor szokatlan elképzelései sem nyerték el eddig a piaci mozgásokat meghatározó szerelők teljes tetszését. Mindez hevesen változó nemzetközi piaci környezetben értelmezendő, az európai adósságválság és az amerikai monetáris élénkítés kimenetele is kétséges.

A negyedéves gyorsjelentés csak mérsékelt erősödést okozott a részvény árfolyamában, ebben nyilván a részvénypiacok általános elbizonytalanodása volt a felelős. A kedvező gazdálkodási fejlemények, a válságadótól eltekintve feltehetően javuló eredményvárakozások mellett a korábbiaknál kedvezőbben ítéljük meg a Mol részvények középtávú kilátásait. Hosszú távú ajánlás ezért változatlanul vétel: a 20000 forint környéke jó beszállási lehetőséget kínálhat. Rövid távon azonban fennmaradhat a mostani óvatos piaci hangulat, és fennáll a kockázata
annak is, hogy Magyarország megítélése egy ideig rosszabb lesz az átlagosnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.