BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A GM leépít, hogy amerikai lehessen az új Chevrolet - Fotó

A 2009-ben bekövetkezett csőd óta az amerikai autógyár most először csökkenti az alkalmazottak számát és egyúttal felére mérsékli az állomány egy részének bérét.

A General Motors (GM) fejenként 60 ezer dollárt (12,4 millió forint) ajánlott fel azoknak a szakképzett dolgozóinak, akik vagy nyugdíjba vonulnak, vagy pedig távoznak a gyár állományából - közölte Chris Lee, a GM szóvivője a Reutersszel. A márciusig érvényes ajánlat azokra a dolgozókra vonatkozik, akiket a GM 14 belföldi üzemében foglalkoztat. Lee megfogalmazása szerint a GM jelenleg "pár ezerrel több szakmunkást alkalmaz, mint amennyire szüksége van".

Az elmúlt hetekben egyébként mindhárom nagy amerikai autógyár, köztük a GM is bejelentette, hogy bizonyos területeken bővíti a létszámot. Az új állásokról azonban tudni kell, hogy az azokat betöltő dolgozók feleakkora bért kapnak, mint az autóipari munkásokat tömörítő United Auto Workers szakszervezet tagjai.

A most bejelentett korai nyugdíjazási programot az autógyár egyébként a szakszervezettel egyeztetve indította be. Az elbocsátásokon megtakarított összeg fejében a GM a michigani Orionban található üzemben építi majd meg az új Chevrolet Sonicot.

A GM a leépítésekkel biztosítja a lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államokban szerelje össze a kisautót ahelyett, hogy a munkaerő szempontjából olcsóbb Mexikót választaná. A Sonic modell megépítésére 1 300 alkalmazottat foglalkoztat a GM. Az alkunak nem csak a nyugdíjazás, hanem a bérek csökkentése is a része, az orioni telephelyen a dolgozók 40 százaléka szinte pontosan feleannyit (évente 30 ezer dollárt) keres, mint a többi szakszervezeti dolgozó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.