BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplázódó otthoni PC-k

Az alkalmazások közt a játékprogramok a legelterjedtebbek

Egyre több magyarországi háztartásban duplázódik meg a számítógépek száma. Ma már a családok ötödénél nemcsak a hagyományos asztali gép található meg, hanem valamilyen hordozható PC – notebook vagy netbook – is – áll a Bellresearch által összeállított Magyar Infokommu-nikációs Jelentésben.

A tipikus hazai otthoni PC-s környezet azonban még ma is az asztali gép, amely a számítógéppel rendelkező háztartások 73 százalékát jellemzi. Az eszközök a korukat tekintve nem a legfiatalabbak, többségük legalább hároméves, hagyományos képcsöves monitor kapcsolódik hozzájuk, és az esetek többségében a Windows XP operációs rendszer fut rajtuk.

A négymillió magyar háztartás 53 százalékának van legalább egy személyi számítógépe, ez az egy évvel ezelőtti penetrációs szinthez képest viszont csupán kismértékű emelkedést jelent. Míg tíz éve egy középvezetői fizetés kellett egy átlagos konfiguráció beszerzéséhez, addig mára a minimálbérnek megfelelő pénzösszegből is megvásárolható egy számos feladatra alkalmas, az egy évtizeddel ezelőttinél nagyságrendekkel fejlettebb számítógép. A PC-vel nem rendelkezők mintegy négyötöde ugyanakkor biztosan nem készül a következő egy esztendőben asztali vagy hordozható személyi számítógép megvételére, és csupán két százalékuk biztos a jövőbeni vételi szándékában. Ha viszont rászánja magát, az otthoni PC beszerzését fontolgató háztartások több mint a fele internet-előfizetést is vásárolna a géphez.

A gyermekes háztartások viszont szinte kötelezőnek érzik valamilyen PC beszerzését, hasonlóan a diplomás családfők elvárásaihoz. A korosztályokat tekintve a 60. életév körül csökken jelentősen az érdeklődés a számítógép iránt.

Az ennél fiatalabbak, köztük a 40-es, 50-es éveikben járók, a „középkorosztály” tagjai nem idegenkednek a számítógép-beszerzéstől, még ha nem is feltétlenül ők az elsődleges felhasználók a családban. Ahol pedig legalább egy fiatal van, ott szinte biztosan találunk számítógépet – emelik ki a Bellresearch elemzői.

Az összesen mintegy 2,6 milliósra tehető otthoni PC-állományon belül évről évre egyre nagyobb hányadban jelenik meg hordozható PC második, illetve sok esetben már kizárólagos eszközként. A háztartásokban megtalálható számítógépek nagyobbik része valamely gyártó márkás, készre szerelt terméke. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az új beszerzések zömében már notebookvásárlást jelentenek, ebben a termékkategóriában pedig itthon nem játszanak szerepet a nem márkás eszközök – mutatnak rá a kutatók.

Továbbra is toronymagasan vezetnek az otthon használt operációs rendszerek körében a Windows különböző verziói, ezen belül pedig még mindig a közel tízéves XP a legelterjedtebb. Ez a hazai háztartások háromnegyedében található meg, a Vistát az alig egy éve elérhető Windows 7 is megelőzi.

A legelterjedtebb otthoni alkalmazások között első helyen a játékprogramok állnak, ezek aránya eléri a 85 százalékot, ami nem csoda, hiszen minden második háztartásban legalább hetente játszik valaki a gépen. A zene-, DVD-, multimédia-lejátszó szoftverek, illetve a képnézegetők szintén az elsők között szerepelnek a rangsorban, az ilyesfajta kikapcsolódás a játékhoz hasonlóan népszerű.

A szakértők örvendetesnek tartják, hogy az otthoni gépeknek már a háromnegyedén fut valamilyen vírusvédelmi szoftver, és nagyjából a felén van valamilyen tűzfalmegoldás is. Széles körben elterjedtek a szövegszerkesztők és a táblázatkezelők is, ezek túlnyomórészt Microsoft Office programok.

Az otthoni PC-használati célok között az internetezés első helye megkérdőjelezhetetlen: a háztartások több mint kétharmadában ez napi rutinnak számít. Az otthoni munkavégzés viszont jóval kevésbé jellemző, erre csak minden negyedik háztartás használja a PC-jét rendszeresen, azaz legalább hetente. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.