BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Recovery efforts underway following heavy flooding in Czech Republic hiány

Nő a cseh deficit az áradások miatt

A parlament jóváhagyta a hiánycél emelését. A kormány változatlan célja a GDP 3 százaléka alatt tartani a hiányt.

A heves esőzések és áradások miatt nőni fog az idei cseh költségvetési hiány. A cseh parlament alsóháza kedden éjszaka hagyta jóvá a hiánycél 282 milliárd koronára emelését, valamint 30 milliárd koronát az árvízi segélyezésre. (Egy cseh korona 15,75 forint.) Senki nem szavazott a módosítás ellen.

Recovery efforts underway following heavy flooding in Czech Republic hiány
Emelkedik a cseh költségvetési hiány a szeptemberi áradások miatt / Fotó: AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a prágai kormány a múlt héten döntött a hiányplafon emeléséről az eredetileg tervezett 252 milliárd koronáról. A jövő évi költségvetésben is további 10 milliárd koronát terveznek biztosítani az augusztus árvíz kárainak elhárítására.

Nincs egyetértés a kormánykoalícióban

A 2025-ös költségvetésben így 241 milliárd koronás deficittel számolnak; a büdzsé tervezetét azonban nem támogatta mindenki a kabinetben, amit Zbynek Stajura pénzügyminiszter is elismert a Brno Daily tudósítása szerint. Stajura azonban emiatt nem aggódik, úgy vélte, az ilyesmi természetes a jelenlegi kormányválság idején, amikor kilépett a koalícióból a Kalózpárt, amely nagyot bukott szeptemberi regionális önkormányzati, illetve részleges szenátusi választásokon.

Recovery efforts underway following heavy flooding in Czech Republic
A jövő évi hiány is nő, mert további összegeket szánnak az árvízkárok elhárítására / Fotó: AFP

A jobbközép kormánynak azonban változatlanul az a célja, hogy a költségvetési hiányt a GDP három százalékában meghatározott európai uniós felső határ alá szorítsa; 2023-ban 3,7 százalék volt.

Ez lenne az első alkalom, hogy ez sikerül 2019 óta,

 amikor a költségvetés még többletet mutatott. A koronavírus-járvány és az energiaárak megugrása növelte meg a kiadásokat, mert Csehországban is támogatták a magas áramszámlákkal küszködőket.

Nem tud nőni a feldolgozóipar

A kormány helyzetét nehezíti, hogy a stagnálást jelentő 50 pont alatt maradt, 46 pont lett a szeptemberi cseh feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI), ami az ING elemzése szerint azonban megfelelt a piaci várakozásoknak, mert Csehország is nagyban függ a gyengélkedő német gazdaságtól.

CZECH REPUBLIC-KOMAROV-FIRM hiány
A cseh feldolgozóipar túlságosan függ a gyengélkedő német gazdaságtól / Fotó: AFP

A cseh feldolgozóipari BMI 2022 közepe óta nem tud a növekedést jelentő 50 pont fölé kapaszkodni, bár a helyzet az idén némileg javult. A gyenge európai kereslet azonban nem sok esélyt ad a bővülésre, így nem meglepetés, hogy a héten nyilvánosságra hozott adatok szerint 

a létszámleépítés közel egy éve a leggyorsabb ütemre pörgött fel.

A kibocsátás és az új megrendelések is gyorsabban csökkentek, mint az előző hónapokban, ami tovább rontotta az általános hangulatot. Ennek ellenére a vállalatok optimisták a kereslet jövőbeli fellendülésével kapcsolatban.

A héten mindenesetre a korona vezette a régiós gyengülést, az árfolyam hathetes mélypontra esett az euróval szemben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.