BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhalasztott digitális átállás

Drága lenne a lakosság set top boxszal való ellátása 2011-ig

Szabályozás. Akár három évvel is tolódhat a digitális átállás eredetileg előírt 2011. december 31-i időpontja – a médiatörvény tegnap hajnali zárószavazása előtt erről szóló módosító javaslatot fogadott el a parlament. A módosítás értelmében a digitális átállásnak 2012. december 31-ig kell megvalósulnia az ország teljes területén úgy, hogy a lakosság legalább kilencvennégy százalékát elérje a digitális televíziós műsorszórás, és ehhez rendelkezésükre álljon a digitális műsorterjesztési szolgáltatás vételére alkalmas készülék. Amennyiben ezek a feltételek a megjelölt időpontig nem biztosíthatók, az átállás határnapja legkésőbb 2014. december 31. lesz, addig mindenképpen teljesülniük kell az előbb említett előírásoknak.

A törvényalkotó szerint a módosítást elsősorban az indokolja, hogy a lakosság digitális műsorok vételére alkalmas berendezésekkel való ellátása az eredeti céldátumig nem vagy csak óriási pénzügyi és egyéb állami terhek útján lett volna megvalósítható. Az eredeti törvény nem rendelkezett arra az esetre sem, ha az átálláshoz szükséges feltételek nem valósulnak meg a várt határidőre, ezt a hiányosságot is pótolja az új szabályozás az indoklás szerint. Mivel az analóg műsorszórás lekapcsolása útján keletkező szabad frekvenciákat más célokra, például széles sávú mobiltelefonos szolgáltatás fejlesztésére 2015-től kötelezően át kell engedni az uniós kötelezettségvállalásaink miatt, ezért tehát a digitális átállás legkésőbbi céldátumát 2014. december 31. napjával rögzítette a megszavazott módosítás.

„Az Antenna Hungária (AH) számára az az elsődleges, hogy zökkenőmentesen menjen a digitális átállás, és ne maradjon analóg földfelszíni televíziós műsort néző adás nélkül a lekapcsolást követően” – kommentálta a Világgazdaságnak a módosult céldátumot Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója. Szerinte az átállás előkészítésére a megfelelő döntések meghozatalára és a lakosságot segítő akcióprogramok indítására, így többek közt egy életképes, vevőkészülék-vásárlást támogató rendszerre lenne szükség. A szakmabeliek szerint mivel ezeket a szükséges intézkedéseket máig nem dolgozták ki, az eredeti 2011. december 31-i dátumot nehéz lett volna betartani.

A határidő csúsztatása abból a szempontból az AH-t is hátrányosan érinti, hogy a cég a jövőben tovább bővítené a digitális televíziós szolgáltatási portfólióját több csatornával, értéknövelt szolgáltatásokkal, ennek viszont további kapacitásszükséglete lenne. Az analóg lekapcsolás dátumának elhalasztása miatt viszont a további két multiplexet – amelyeket az analóg lekapcsolást követően lehet elindítani – csak később helyezhetik üzembe. Addig kizárólag a B jelű multiplexet – amelyen jelenleg mobiltelefonos televíziós DVB-H sugárzás folyik Budapesten – lehetne földfelszíni digitális televíziós műsorsugárzásra fordítani. Az AH ezt már kérvényezte a hatóságtól, jelenleg az ezt lehetővé tevő döntésre várnak. NM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.