BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fuzionáló Albacomp-cégek

Az informatikai csoport a veszteséges évek után az idén már némi nyereséggel zárhat

Összevonja és más néven, új profillal indítja újra két cégét az Albacomp csoport. A következő évtől az Albacomp Zrt. és a SZÜV Zrt. Albacomp IT Informatikai Zrt. néven folytatja működését – tájékoztatta lapunkat Minárovits János vezérigazgató. Hozzátette: ez része a vagyonkezelői és az üzleti tevékenységet szétválasztó koncepciónak. A cégcsoport tagja még az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. – ez tavaly már közel 4 milliárd forintos forgalmat ért el –, továbbá több kisebb, elsősorban projektcég.

A most bejelentett fúzió éves szinten 100 millió forintos megtakarítást jelenthet, s a készpénz- és tőkeproblémák enyhítését hozhatja a székesfehérvári informatikai csoportnak, amely történetének újabb többéves nehéz időszakán van túl. Az elmúlt három esztendőben folyamatosan veszteséges vállalkozás 2010-et ugyan a tavalyi közel 10 milliárd forintos bevétel szinten tartásával, de már némi nyereséggel zárhatja, mind üzemi, mind adózott szinten. Ez évre eredetileg 15 milliárdos forgalmat tervezett a vezetés, ami a vezérigazgató szerint az állami informatikai beruházások teljes leállása miatt nem valósulhatott meg. A bevétel 2006 óta folyamatosan csökken, a tavalyi 10 milliárd a 2000. évi szintnek felel meg. A múlt év a jövedelmezőség szempontjából is a társaság negyed évszázados történetének legrosszabb esztendeje volt, többmilliárdossá duzzadt az adósságállomány, igaz, a cégnek is mintegy 1,9 milliárd forint kinnlevősége volt a vevőinél. Mára a helyzet lényegesen javult, a szállítói tartozások és a vevői kinnlevőségek egyenlege néhány százmillió, kezelhető mérték – mondta Minárovits János. A működés finanszírozásához folyamatosan rendelkezésre állnak a banki források, továbbá a társaságnak egy 4 milliárd forint értékű saját ingatlanportfóliója is van. Eddig két pénzintézet, az MKB és az OTP hitelezett a vállalkozásnak, a válságos időszakban az utóbbi szavazott bizalmat a cégnek.

A veszteségek ilyen mértékűvé duzzadásáért a vezetés nem csak a gazdasági válságot okolja, ebben a korábbi menedzsment hibái is szerepet játszottak, illetve a rosszul megválasztott stratégia. A tavaly elindított konszolidáció ez utóbbiak kiküszöbölését is szolgálja. Az átszervezés során két kereskedelmi üzletágat is „beáldoztak”; ezek alacsony hozzáadott értékűek voltak, illetve fenntartásuk csak növelte volna a veszteségeket, mivel többségüket hitelből finanszírozták. Idesorolható például a szórakoztatóelektronikai termékek forgalmazása, de a cégnek már nem tartozik a profiljába a kiskereskedelem és a viszonteladók ellátása sem. A költségszintet így a korábbi havi 330 millió forintról 200 millió alá lehetett csökkenteni.

Az átszervezés nyomán a jövőben hangsúlyosabb szerepet kap a szolgáltatási tevékenység is, mindenekelőtt a rendszer-integráció és a tanácsadás. Ezek az üzletek hozzák a bevétel felét, a másik fele még mindig a hardverprofilból ered, amelyben a személyi számítógépek gyártása mellett megjelent a szerverek, adattárolók forgalmazása és értékesítés utáni támogatása is. A PC-gyártást a jövőben csak projektalapon kívánja folytatni a csoport.

Az Albacomp az Intel-féle Classmate PC-ként ismert tanulói netbookok hazai forgalmazója, de digitális interaktív táblákat is értékesít a fehérvári cég. A két termékkategóriából már eddig is milliárdos nagyságrendű bevételre tett szert a csoport, a jövő nyári kifutásig Minárovits János további jelentős forgalomra számít.

A mára 237 fősre apadt társaságnál – ha a korábbi éveknél szerényebb mértékben is, de – folyamatos a termékfejlesztés, most éppen a jövő egyik nagy üzletének ígérkező intelligens közüzemi mérőórákkal, az úgynevezett smart metering eszközökkel foglalkoznak. Erre most kívánnak pályázni, míg a másik ötletükre, a szemüveg nélkül használható háromdimenziós gyerekjátékra a héten nyerték el az uniós forrást.

A reorganizáció részeként megindult a menedzsment átalakítása is, Minárovits János az év elején még a vezérigazgatói poszt átadására készült. Az utódkeresés továbbra is napirenden van – hangsúlyozta.

A hazai magánszemélyek tulajdonában lévő Albacomp több éve tervbe vette a cég teljes vagy részbeni eladását, az évek során számos vevőjelölttel tárgyalt, jelenleg egy hazai és egy külföldi befektető érdeklődik a társaság iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.