BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perben-haragban a mobilgyártók

Mobilpiac. A Nokia újabb pereket kezdeményezett az Apple ellen, amelyekben nem kevesebbel vádolja amerikai versenytársát, mint hogy ellopta tőle az iPhone, az iPod és az iPad érintőképernyős eszközeiben használt technológiákat. A finn cég ezúttal brit, német és holland bíróságon indított eljárást a tengerentúli rivális ellen, miközben a két társaság között az Egyesült Államokban is folyik már jó ideje szabadalmi per – írja a Financial Times.

Az Apple sem késlekedett a viszontválasszal, hasonlókkal vádolva a Nokiát, ő is a bíróságon keresi az igazát. Emellett szabadalmi vitában áll még az amerikai Motorolával, valamint a tajvani HTC-vel is.

A szaporodó jogi eljárások egyben arra is rámutatnak, hogy az okos telefonok és a táblaszámítógépek átlagon felül növekvő piacán egyre kiélezettebb a verseny. A még mindig a világ legnagyobb mobilgyártójának számító Nokiát a versenytársak – azok közül is manapság az Apple – szorongatják az okos telefonok piacán. A finn cég az itt elvesztett részesedéseket akarja minél hamarabb visszaszerezni – vélik szakértők.

A Nokia bejelentette, hogy az alma logójú márka ellen Európában 13 szabadalom ügyében indított eljárást, az USA-ban további 24 fejlesztés sorsáról folyik a jogi vita. A finn cég a perek kapcsán egyebek mellett azt hangoztatja, hogy az Apple egy évtizedet késett a mobilpiaci belépővel, és szellemi tulajdon ellopásával akarja behozni technológiai lemaradását. Válaszul az Apple azzal vádolja a Nokiát, hogy bíróság útján akar hozzáférni olyan egyedi technológiákhoz, mint amelyet az okostelefon-piaci iPhone modellek képviselnek. SGy


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.