BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trendi elektronikai termékek

Az idén többet költünk karácsonyi ajándékokra, mint tavaly, de kevesebbet veszünk hitelből és többet rendelünk az internetről – ezek a fő megállapításai az LG Electronics ünnepi bevásárlásra vonatkozó idei kutatásának.

A megkérdezettek kétharmada legalább ugyanannyit, de inkább többet tervez elkölteni elektronikai termékekre, átlagban 111 ezer forintot. Ez az öszszeg 5000 forinttal meghaladja a tavalyit, de még bőven elmarad a 2008-as, 127 ezer forintos átlagtól. A válaszadók átlagban öt-hat főt terveznek megajándékozni – 2008-ban ez a szám még hét-nyolc volt. Az egy főre szánt ajándék értéke viszont folyamatosan növekszik, 2008-ban 16, 2009-ben 17 ezer forint volt, 2010-ben 20 ezer lesz.

Alig haladja meg ugyanakkor a 10 százalékot azoknak az aránya, akik mindezt áru- vagy személyi hitelből teszik. Kiemelkedő az internetes vásárlást választók aránya, ez az idén eléri a 21 százalékot.

Elég sokan keresnek már 150–300 ezer forint közötti árú elektronikai terméket, ez a megkérdezettek 17 százalékát jelenti, ebben az árkategóriában tavaly 15 százalék gondolkodott. Csökkent ugyanakkor azok aránya, akik 25 ezer forint alatt vásárolnak, a tavalyihoz képest 19-ről 11 százalékra.

A vásárlók kedvencei évek óta a mobiltelefonok, amelyek 27 százalékos arányukkal vezetik a rangsort, de az LCD- és plazmatévék is igen népszerűek a 25 százalékos arányukkal, és keresettek a számítástechnikai kiegészítők – pendrive, memóriakártya – is. Ezek után jönnek sorban a kisebb háztartási gépek, amelyeket a szórakoztatóelektronikai eszközök – DVD-, MP3- és MP4-lejátszók – követnek.

VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.