BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet a tilalom

A folyadékszkennerek enyhíthetnek a repülőtéri szigoron

Minden utazót kellemetlenül érint a folyadékok körüli körülményeskedés a repülőtéri beléptetéskor. Bár a 2006 óta érvényben lévő korlátozást éppen az utasok biztonsága érdekében vezették be szinte az egész világon, a mai napig nem tudtuk megszokni, hogy a szomjúság a reptéri várakozás kellemetlen velejárója.

A folyadékok tilalmának végét jelentheti a Smiths Detection legújabb fejlesztése, amely így a bizalmat is, az utasok komfortját is növeli. A berendezés képes arra, hogy bármilyen folyadék öszszetételét felismerje, akár lezárt palackban is. A készülék a színképelemzés elvén működik, azaz a különböző folyadékrészecskék fényelnyelési tulajdonságai alapján azonosítja be az üveg- és műanyag palackok tartalmát. Az új biztonsági rendszer tehát képes arra, hogy érzékelje a különbséget az ártalmatlan és a repülésre veszélyes folyadék között, legyen az átlátszó, áttetsző vagy akár fagyott halmazállapotú.

A jelenleg érvényben lévő előírások szerint az utasok maximum 100 milliliteres kiszerelésben, műanyag zacskóban, lezárva és jól elkülönítve vihetnek fel folyadékot a repülőgépekre. Az üdítőitalos, ásványvizes palackokat 2006 augusztusa, egy szerencsésen megelőzött terrortámadás óta kobozzák el az Európai Unió légikikötőin. A terroristák akkor a „Sátán anyjaként” ismert robbanásveszélyes keveréket próbálták kézipoggyászokban feljuttatni tíz, az Egyesült Államokba induló repülőgépre.

Az új technológiának köszönhetően minden robbanásveszélyes vagy gyúlékony folyadék, illetve zselé már a beléptető kapuknál felismerhető. Így az előbb említettől sem lesz okunk rettegni, mivel a TAPT, azaz triaceton-triperoxid teljesen más spektrofotometriás képet ad, mint az ártalmatlan kristályvíz. A technológiát jelenleg Németországban tesztelik. Az utasok most reménykedhetnek a próbák sikerében, ugyanis ha az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) irányelveinek megfelel, a készülékek üzembe helyezésével enyhülhet a folyadéktilalom szigora.

A folyadékszkenner használata gyors és egyszerű az utasok szempontjából is – mondja Solymár Zoltán, a fejlesztőcég hazai képviseletének szakértője. Mert ugyan most még ki kell venni a palackokat a kézipoggyászból, kinyitni azonban nem szükséges ahhoz, hogy a készülék megvizsgálja a tartalmukat. Így az eredeti csomagolás is érintetlen maradhat.

Napjainkban a biztonsági berendezések csak a fémek és a szilárd robbanóanyagok felismerésére képesek. A folyadékszkennerek bevezetése újabb rést tömhet be a biztonsági pajzson, és az új technológiának köszönhetően a repülőtéri átvizsgálás sem kelti a spanyol inkvizíció érzetét az utasokban. MK



EU: feloldási terv

A sikeres teszteket és az új biztonsági rendszer bevezetését követően a tilalmat két lépésben oldanák fel. Az unió tervei szerint először az átszálló utasok vihetnek magukkal folyadékokat 2011. április 29-től. A második lépésben, 2013. április 13-tól a folyadékmennyiségre vonatkozó korlátozásokat oldják fel. Ez nemcsak az italokra, hanem minden másra is vonatkozik, így a hajzselé, a fogkrém, a parfüm és a gyógyszeroldatok is velünk utazhatnak majd a fedélzeten.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.