BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Verseny az e-könyvek piacán

A „felhősödési technológia” lassan kiterjed az elektronikus irodalom területére is

Az Egyesült Államokban nemrégiben „nyitotta meg kapuit” a Google online könyváruháza, amely komoly erőket mozgósított: hárommillió ingyenes és közel háromszázezer megvásárolható könyvet kínál az érdeklődőknek. Az amerikai nyitást jövőre követné a nemzetközi megjelenés. A piac meghódítása nem lesz egyszerű, hiszen az Amazon már régóta jelen van, s a Barnes & Noble is időelőnyt szerzett, ám úgy tűnik, hogy az egyik legnépszerűbb internetes keresőrendszer semmit sem bíz a véletlenre. A megvásárolt e-könyveket ugyanis nem szükséges letölteni a számítógépre, illetve az e-olvasóra, hanem azokat a Google saját letölthető vagy webes kliensében nyithatja meg az illető, vagy ahogy egyesek fogalmaztak, az internetes „felhőkben” marad. Az e-könyvek eléréséhez mindössze egy internetkapcsolattal és böngészőprogrammal rendelkező eszközre van szükség, azaz a számítógépek mellett az Apple mobileszközei (iPhone, iPad) és a Google androidos mobiljai is szóba jöhetnek, s persze többfajta e-könyv-olvasóval is használható (Sony, Barnes & Noble Nook). (Ezzel szemben az Amazon nem teszi lehetővé, hogy Kindle olvasóin is megjelenjenek a versenytárs áruházból vásárolt tartalmak.) Az is újdonságnak számít, hogy a világhálón, illetve az eBookstore-ban megnyitott könyvek olvasását onnan folytathatja az illető, ahol abbahagyta, s az sem jelent gondot, ha a számítógépet követően immáron iPaden folytatja a könyvet.

A Google a kínálatban is igyekezett lefölözni a piaci jelenlévőket: mintegy 4000 kiadóval kötött megállapodást, s a virtuális könyvesboltban olyan neves kiadók művei is megtalálhatók, mint a Macmillan, a Random House, illetve a Simon & Schuster, s ígéretei szerint a The New York Times bestsellerlistájáról is számos könyv hozzáférhetővé válik elektronikus formátumban. A Google elektronikus könyváruháza egyes vélemények szerint a kisebb kiadóknak jelenthet komoly kiugrási lehetőséget, hiszen az internettel óriási lehetőséget kapnak, olyan nagy volumenű olvasóközönséghez juthatnak el, amiről korábban álmodni sem mertek.

A Google 2004-ben elkezdett projektje során mindeddig 15 milliót meghaladó könyv digitalizálását végezte el, mely több mint 100 ország négyszáz különböző nyelven kiadott műveit tartalmazza. A következő évek során a Google 150 millió könyv digitalizálását tervezi, melynek köszönhetően a kínálata lekörözi bármely versenytársáét.

Szakértők szerint a Google tervei átrendezhetik az egyre virágzó elektronikuskönyv-piacot, amely robbanásszerű fejlődés előtt áll. A Barnes & Noble naponta 18 ezer Nook készüléket ad el, az Apple havonta több millió iPadet értékesít, míg az Amazon változatlanul hallgat arról, menynyi Kindle készüléket is ad el, ám az sokatmondó lehet, hogy júliusban már több e-könyvet adott el, mint papíralapút. A Forrester kutatása szerint az e-könyv-olvasók 35 százaléka laptopon olvassa az elektronikus formátumú művet, 32 százalékuk az Amazon Kindle olvasóját használja, 15 százalékuk az Apple iPhone-t, 12 százalékuk a Sony e-olvasóját, 10 százalék pedig netbookot. VG



Piaci lehetőségek

Úgy tűnik, az olvasóközönség számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos nyomtatott könyvekkel szemben komoly alternatívát jelenthet az e-könyv. A Forrester piackutató becslései szerint a világ digitáliskönyv-piaci bevétele 2010 végére eléri a 966 millió dollárt, szemben a tavalyi 301 millióval, míg 2015-ben már 2,8 milliárdra nőhet a bevétel. Mindeközben az idén eladott, e-könyvek olvasására alkalmas eszközök száma 10,3 millióra emelkedik az elmúlt évi 3,7 millióról, s 2015-ben már közel 30 millió találhat gazdára.

Egyes prognózisok szerint pár éven belül bármelyik könyváruházban lehet már e-könyveket vásárolni, amelyeket egy virtuális könyvespolcon tartanak az olvasók, akik bármilyen készülékről hozzájuk tudnak férni.


Egyes prognózisok szerint pár éven belül bármelyik könyváruházban lehet már e-könyveket vásárolni, amelyeket egy virtuális könyvespolcon tartanak az olvasók, akik bármilyen készülékről hozzájuk tudnak férni.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.