BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégek közel fele ügyel a hozzáférésre is

Felmérés. Milyen megfelelőségi előírások vonatkoznak rájuk, ennek érdekében milyen informatikai biztonsági megoldásokat használnak, és milyen további projekteket terveznek a magyarországi cégek és közintézmények – erről kérdezett meg a közelmúltban 200 hazai IT-biztonsági szakértőt a Novell Magyarország. A válaszadók az informatikai, pénzügyi, távközlési szektor, illetve a kormányzati és oktatási intézmények döntéshozói, informatikai biztonsági tanácsadói, auditorai és informatikusai közül kerültek ki.

A felmérés kimutatta, hogy a megkérdezett vállalatok több mint felére vonatkozik valamilyen megfelelőségi vagy törvényi előírás. A megfelelőségi előírások teljesítésére átlagosan három különböző terméket használnak: 69 százalékuk hozzáférés-felügyeleti, 68 százalékuk jogosultság- és személyazonosság-kezelő eszközt, 56 százalékuk a naplóállományok tárolására és elemzésére, 53 százalékuk a rendszergazdai tevékenység naplózására alkalmas, 46 százalékuk jelszó-felügyeleti megoldásokat használ – sorolja Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője.

A megkérdezettek 44 százaléka használ személyazonosság-kezelő és hozzáférés-felügyeleti megoldást, közülük a többség jelezte, ennek révén biztonságosabb lett a cég vagy intézmény informatikai rendszere, 25 százalék számára könnyebb az előírások teljesítése, 15 százalék szerint nőtt a munka hatékonysága.

A megkérdezett vállalatok 41 százaléka használ logelemző szoftvert is, zömében azért, mert mint jelezték, ez hatékonyabbá teszi az IT-üzemeltetést, 42 százalékuk szerint az eszközzel könnyebben nyomon követhető a nagyvállalati környezetben gyakran előforduló biztonsági események elemzése. Van, aki csak azért használja, mert törvényi kötelezettség írja elő számára.

A jövőben a megkérdezettek 39 százaléka tervezi a jogosultságkezelés továbbfejlesztését, 31 százaléka pedig logmenedzsmenti rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi szisztéma továbbfejlesztésén gondolkozik. Fejlettebb autentikációs rendszer telepítését fontolgatja 23 százalék, további 22 százalék kezdene adatvédelmi megoldás bevezetésébe, 21 százalék pedig a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.