BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig mozdult tavaly a PC-piac

A cégek várhatóan ez év második felétől hajtják végre régóta esedékes cseréiket

Meglehetősen hektikusan alakult tavaly a személyi számítógépek (PC) értékesítése Magyarországon. Az év első felében még bizakodtak a nagy nemzetközi márkagyártók a piac látványos élénkülésében, de a drámai visszaesést mutató harmadik negyedévet a várakozáson felül teljesítő negyedik negyed sem tudta felpörgetni. Így az év egészét tekintve inkább stagnálásról lehet beszélni, mindössze 218 készülékkel több talált gazdára, mint egy éve – válaszolta lapunknak Fauszt Gábor, a hazai PC-piacot is vizsgáló IDC magyarországi vezető elemzője. (A cég kimutatásában a márkáktól a nagykereskedelemnek szállított mennyiségek szerepelnek.)

Az egyes termékkategóriákat tekintve a főként a vállalatok által használt asztali gépek értékesítése évről évre csökken, a tavalyi mutató 4,5 százalékkal maradt el a 2009-estől. Még ennél is nagyobb mértékben, 28 százalékkal estek vissza a netbookeladások. A tendencia már az év második negyedétől megfigyelhető volt. Az okát az elemző egyfelől abban látja, hogy az otthoni felhasználók mostanra lettek tisztában azzal, mire valók és mire nem alkalmasak a netbookok. Ezeket a gyártók nem általános használatra, hanem kimondottan internetezésre és elektronikus levelezésre fejlesztették. Másfelől az ultrahordozható notebookok ára az utóbbi időben jóval versenyképesebb lett, már 120 ezer forint körül kaphatók, miközben a netbookok ára – felszereltségtől függően – még mindig 75–90 ezer forint. Még nem temetné a netbookokat Majoros Miklós, az Acer magyarországi vezetője. Mint mondja, ez a kategória is megtalálja előbb-utóbb a helyét, szerinte leginkább az oktatásban.

A PC-piacon tavaly egyedül a notebookok eladása nőtt, az is meglehetősen szerény, 1,5 százalékos mértékben, és főként a lakossági vásárlásoknak köszönhetően. Az itt eladott készülékeknek csupán a negyedét veszik a vállalatok, amelyek még mindig nyögik a válság utóhatásait. Az ágazati különadók az üzleti számítógépek piacát is sújtják, az extra teher ugyanis főként azokat az ágazatokat (bank, távközlés) érinti, amelyek egyébként sok számítástechnikai eszközt vásárolnak. Ismételt növekedésre legfeljebb a következő év közepétől számíthat a szakma, akkor kerülhet sor azokra a beruházásokra, amelyeket több évre elhalasztottak a cégek – véli Takáts Kristóf, a HP Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese. Hozzáteszi: régiós öszszevetésben sem állunk valami jól, a PC-penetráció az ugyanakkora lakosságszámú Csehországban kétszer akkora, mint nálunk. A feleakkora Szlovákiában pedig annyi gépet adnak el évente, amennyit Magyarországon.

A vállalati szektorban már a tavalyi utolsó negyedévben is látott némi fellendülést Damján Tamás, a Dell Hungary vezetője, aki szerint a multinacionális cégek itteni leányai kezdték a céges számítógép-beruházások sorát. Az utolsó negyedben jelentek meg Magyarországon az idei év sláger PC-inek ígérkező táblagépek, amelyekből eddig mintegy 10 ezer fogyott. Ezek az eszközök azonban még meglehetősen drágák, 150–250 ezer forint között mozognak, így egyelőre inkább a rétegfogyasztók érdeklődnek irántuk. Majoros Miklós szerint is ezek jövőbeni árazása dönti el a várható sikerüket.

Az értékesítési csatornákat tekintve is komoly változások mentek végbe az elmúlt hónapokban, folyamatosan törnek előre a távközlési szolgáltatók, szerepük a teljes hazai eladásban megközelíti az 5 százalékot, de fokozatosan előtérbe kerül az online értékesítés is. Ami a márkák közötti versenyt illeti, a hazai piac dobogósai között ott van a Hewlett-Packard, az Acer és a Dell, az év második felében főleg az utóbbi növelte jelentősen a részesedését.

Szerény növekedés világszerte

Noha a múlt év negyedik negyedében világméretekben is lassult a PC-piac – főként a lakossági szegmens kisebb kereslete miatt –, az év egészére végül is két számjegyű növekedést sikerült elérni. Tavaly globálisan 346,2 millió személyi számítógép talált gazdára, 13,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A növekedés főleg az első félévi teljesítménynek köszönhető. A főbb felvevőpiacok közül a távol-keleti és az amerikai egyaránt elmaradt az elemzők várakozásaitól.

A növekedés főleg az első félévi teljesítménynek köszönhető. A főbb felvevőpiacok közül a távol-keleti és az amerikai egyaránt elmaradt az elemzők várakozásaitól. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.