BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenti infokom kiadásait a kormány

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium konszolidálja az állami infokommunikációs rendszereket. A működtetésükre vonatkozó szerződések újratárgyalásával több mint 15 milliárd forintot takarít meg a kormány – jelentette be tegnap Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár. A lépések célja a költségcsökkentés mellett, hogy megszűnjenek a párhuzamosságok, egyszerűsítsék az alkalmazásokat, és a méretgazdaságosság érvényesüljön.

Az eddig újratárgyalt szerződések közül az agrártámogatási rendszert és a költségvetési gazdálkodást segítő informatikai rendszereken több mint 5 milliárd forintot, az infokom szolgáltatások díjainak újratárgyalásával pedig több mint 10 milliárd forintot takarítottak meg. Ez utóbbinak egyik érintettje a Magyar Telekom, amellyel már tavaly újratárgyalták a szerződést. Az ennek nyomán elért díjcsökkentés mértéke várhatóan kisebb lesz a korábban jelzett 5-7 milliárdos összegnél.

Nyitrai Zsolt a távirati iroda tudósítása szerint a költségek lefaragásának folytatását ígérte. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány ennek kapcsán szeretné elérni a Microsofttal fennálló megállapodások módosítását is, oly módon, hogy a következő hároméves intervallumban évi egymilliárd forinttal mérsékeljék az állam ez irányú kiadásait.

A tárgyalások tényét megerősítette lapunknak Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója is. Hozzátette, a magyarországi cég a szoftvereket a központi közbeszerzésben szereplő partnerein keresztül értékesíti az államnak. Az államtitkár a szoftvervásárlások kapcsán jelezte továbbá, hogy az idén várhatóan bevezetik az államigazgatásban a nyílt szabványokat is. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.