BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a vírusok és a támadások 2010-ben

A vírusokat illetően az informatikai biztonságnak a tavalyi volt az eddigi legkeményebb éve – mondja Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy még mindig van hova fejlődnie ennek az „üzletágnak”. Az IT-biztonsággal foglalkozó cég legutóbbi éves jelentéséből kiderül: 2010 igencsak sűrű éve volt az ezen a piacon tevékenykedő cégeknek. Az adatok alapján az utóbbi húsz évben nyilvántartásba vett 60 millió malware (internetes fenyegetés, fertőzés) több mint egyharmada tavaly íródott.

Ugyanakkor jó hír, hogy mintegy hét éve először csökkent a malware-ek növekedési üteme. Eddig minden évben kétszer annyi fenyegetés keletkezett, mint az előtte lévőben, 2010-ben azonban a 2009-es „szaporulat” mindössze 50 százalékát regisztrálták.

Hogy üzletágról van szó, afelől nem hagy kétséget a terepet folyamatosan uraló pénzügyi motiváltság: a banki trójaiak az összes fertőzés több mint felét tették ki. Ami pedig a leginkább fertőzött országok toplistáját illeti, az élboly továbbra sem változik: évről évre Thaiföld, Kína és Tajvan viszi a pálmát.

Az IT-biztonságtechnikai cégek évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a vírusok által elkövetett jelszó- és információlopások legalább olyan súlyos következményekkel járó bűncselekmények, mint a betöréses lopások. Ez most már maffiaszinten megy, kár lenne tagadni – mondja Sándor Zsolt. A kiberbűnözés mellett az utóbbi években a kiberháború is megjelent, elég csak a tavalyi Stuxnetre gondolni. Az Anonymous csoport által generált felhajtás a wikileakses Julian Assange védelmében pedig egy új elem, a „kiberaktivizmus”.

A Panda jelentése kitér arra is, hogy tavaly elérte csúcsát a közösségi média ellen intézett támadások sora: a Facebook „Like”-gomb eltérítése, az áltwitteres bejegyzések mind személyes adatok, információk megszerzésére irányultak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.