BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasznos csecsebecsék az idei CES-ről

A világ technológiai ipara egyre nagyobb mértékben koncentrál a jövőben már a női felhasználókra is

A technológia világában is egyre meghatározóbb a divat, ez nemcsak a mobiltelefonok és a hordozható számítógépek külsejében tükröződik, de abban is, hogy egyre több olyan csúcstechnológiai készülék jelenik meg a piacon, amely elsősorban a hölgyeknek szánnak. Nem volt ez másként az ez év január 6–9. között megrendezett CES-en (Consumer Electronics Show) sem, ahol több olyan újdonság is feltűnt, amely a nők életét könnyíti meg, vagy éppen abban segíti őket, hogy a legújabb divatot kövessék.

Ilyen megoldás például az ArtPro Nail Printer, amely a körömre (vagy műkörömre) nyomtat mintákat, fotókat színesben és fekete-fehérben. A készüléket érintőkijelzőn keresztül lehet vezérelni, használata igen egyszerű, a hölgyek könnyen kiválaszthatják, milyen mintát szeretnének a körmükre varázsolni. Egy beépített kamera segítségével egyébként arra is lehetőség van, hogy fotót készítsenek magukról az eszköz használói, amelyet aztán ugyancsak a körmükre nyomtathatnak.

Ha sikerült kiválasztani az adott hangulatnak megfelelő mintát, az előzőleg fehér alapozólakkal bekent körmöt elég a nyomtatóba dugni, és már készül is az egyéni ízlésnek megfelelő díszítés. A nyomtató a tintasugaras készülékhez hasonlóan viszi fel a festékrétegeket, a festés elkészültével kell még egy réteg, hogy a mű tartósabb és csillogóbb legyen. A kínai gyártó által készített ArtPro Nail Printerből több változatot is piacra dobtak, a nagyobb, szalonokba szánt eszközök mellett hordozható készülékek is kaphatók, igaz, közel 1400 dollárt kell fizetni értük.

A kismamáknak jelenthet nagy segítséget egy másik újdonság a Las Vegas-i show-ról, amely lehetővé teszi számukra, hogy okos telefonjukon keresztül tartsák figyelemmel gyermeküket. Különböző csecsemőfigyelő megoldások már jó ideje megtalálhatók a piacon, azonban a márciusban forgalomba kerülő kocka formájú eszköz különlegessége, hogy a mikrofon mellett egy kamerát is építettek bele. Ez pedig közvetíti a baba képét a szülők okos telefonjára. A Withings cég által fejlesztett eszköz méri a gyerekszoba hőmérsékletét is, és riaszt, ha a paramétereknek nem megfelelő értéket észlel, de olyan jelzések is beállíthatók, amelyek akkor lépnek működésbe, ha történik valami a csecsemővel.

Bár gyerekjátéknak tűnik, a Fujitsu elsősorban nem a fiataloknak szánta robotizált játék mackóját. A cég CES-en bemutatott emberközeli interfészét elsősorban az egyre öregedő japán társadalom legidősebb tagjai számára készítették, hogy az interaktív társsal megóvják őket az érzelmi leépüléstől. A hagyományos játék állatoktól eltérően ez a mackó képes felismerni az emberi érzelmeket, és a tulajdonosa aktuális hangulatának megfelelően reagál. A Fujitsu terméke fizikai megnyilvánulásokra is képes, a beépített motorok és szenzorok révén ficánkol, kuncog, ha megcsiklandozzák, de azt is képes kifejezni, ha nem tetszik neki, amit csinálnak vele.

A robotterápia idősgondozásban való alkalmazásáról jelenleg folynak a kísérletek. Egyszer ezek a barátságos robotterminálok a mindennapjaink részévé válhatnak, hogy emberközpontú szolgáltatásaikkal gyógyítsanak és motiváljanak bennünket – derül ki a Fujitsu közleményéből.

Minden korosztályt és mindkét nemet érintheti a rövid- vagy távollátás, az idei CES-en bemutattak egy olyan eszközt is, amely ezeken a problémákon képes segíteni. Nem magát az okot szünteti meg, de azt a gondot mindenképpen orvosolni lehet vele, hogy sok esetben az a szemüveglencse, amely távolra jó, közelre kényelmetlen. A PixelOptics elektromos szemüvege azonban – ha nem is maradéktalanul, de képes kezelni ezt a problémát. Az emPower! fantázianevű modell első ránézésre nem több egy átlagos szemüvegnél. A lencsék rétegei közé azonban elektromosság hatására változó réteget sajtoltak, amely egy elektromos töltéssel fókuszváltásra késztethető. Amikor a felhasználó lefelé néz, hála a beépített giroszkópnak, a szemüveg szárába épített mikroszámítógép azonnal aktiválja az olvasáshoz használt módot. Aki pedig jobban szereti saját kezében tartani az irányítást, az akár manuális vezérléssel is válthat az egyes módok között. A megoldás egyetlen hátránya az ára, ugyanis aki ilyen szemüveget szeretne magának, annak 1200 dollárt kell kifizetnie.




Tények

Az idei Las Vegas-i CES-en több rekord is megdőlt a szervezők közlése szerint. Így például több mint 30 ezren érkeztek a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vásárára az Egyesült Államokon kívülről, de a meghatározó technológiai cégek vezetői is minden korábbinál nagyobb számban képviseltették magukat, összesen 22 vezérigazgató tartott előadást az esemény ideje alatt.

Az idei CES-en több mint 2700 cég mutatta be újdonságait, összesen 140 ezer látogatót vonzott, és a nagy érdeklődést mutatja az is, hogy a rendezvény hetén 158 ezer Twitter-bejegyzés szólt a kiállításról.

Az idei CES-en több mint 2700 cég mutatta be újdonságait, összesen 140 ezer látogatót vonzott, és a nagy érdeklődést mutatja az is, hogy a rendezvény hetén 158 ezer Twitter-bejegyzés szólt a kiállításról.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.