BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IKT-piac: javított a Gartner

A legnagyobb arányú növekedés a távközlésben várható

Az idén az infokommunikációs (IKT) piacon tevékenykedő vállalkozások világszerte 3,6 ezer milliárd dollárnyi piaci lehetőséggel számolhatnak, ez 5,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál – jelenti a Gartner. Az amerikai piackutató 2011-re vonatkozó korábbi előrejelzésében ennél szerényebb mértékű, 3,5 százalékos növekedéssel számolt. Tavaly a globális IT-költés elérte a 3,4 ezer milliárd dollárt, ez 5,4 százalékkal haladta meg az előző évit.

A mostani korrekciót az árfolyam-ingadozások figyelembevételével indokolta a Gartner, amely elemzéseit a jelenleg a legtöbb devizával szemben gyengülő dollárban számítja. Hozzátette azonban, hogy a becsült mérték elérése még messze nem biztos, teljesülését számos makrogazdasági bizonytalanság övezi.

Miközben a globális gazdasági helyzet javulóban van, a növekedési kilátások a fejlett gazdaságokban – az USA-t és Nyugat-Európát egyaránt beleértve – nem túl biztatók. Sok a bizonytalansági tényező a feltörekvő gazdaságok által a korábbi években elért relatíve magas növekedés fenntarthatóságában is. Ugyanakkor kedvező, hogy a költségoptimalizálást kereső cégek ennek egyik legfontosabb eszközeként tekintenek az IT-beruházásokra.

A legnagyobb arányú, 9 százalékot is meghaladó költés a távközlési eszközök piacán várható 2011-ben. A Gartner-elemzők bizakodását támasztották alá a múlt évi trendek, egyebek mellett az okos telefonok boomja is.

Ígéretesnek látszik még a hardverszegmens 7,5 százalékra becsült növekedése, de a szakértők figyelmeztetnek rá, hogy a gyártók főleg az idei első fél évben több kihívással is szembesülnek, mindenekelőtt a PC-piacon.

Kiutat keres a válságból a hazai IKT-szektor, amely egyébként a hazai GDP 15 százalékát termeli meg, az ágazatban foglalkoztatottak száma meghaladja a százezer főt. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) több fő területet jelöl ki, ahol a következő években változásokra lesz szükség. Ezek: a kockázatitőke-bevonás, a felnőttképzés átalakítása, továbbá az adatközponti beruházásokban rejlő lehetőségek kiaknázása.

A kockázatitőke-bevonás egyelőre nem halad a kellő ütemben, pedig az iparág induló vállalkozásai nehezen jutnak banki hitelhez. A forrásbevonás kapcsán szóba kerülhetnének az uniós források is, azonban ezek nehezen elérhetők a hazai kkv-k számára, mivel az azokhoz kötődő garanciavállalást nem tudják teljesíteni. Kitörési pontként jelölték meg az ágazat egyik leggyorsabban növekvő területét, a szerverek tárolására alkalmas adatközponti beruházásokat. Európában keresleti a piac, a növekedés pedig várhatóan még évekig jelentős lesz. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.