BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mutatták is, meg nem is a Windows 8-at

A tegnap megnyílt Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai show-n az előzetes híreknek megfelelően mutatott valamit legújabb operációs rendszeréből a Microsoft (MS) vezére, Steve Ballmer. Az egyelőre Windows 8 munkanéven jegyzett operációs rendszert, amelyet hírek szerint jövőre dobhat piacra a redmondi szoftveróriás, már úgy fejlesztik, hogy a hagyományos laptopok és asztali gépek mellett a speciális, kis energiafogyasztású ARM-lapkákkal ellátott legújabb táblagépeken, illetve általában a nagyobb méretű mobileszközökön is futhasson.

A cég honlapján az új szoftver kapcsán megjelent egy interjú Steven Sinofskyval, az operációs rendszereket fejlesztő részleg vezetőjével, aki meglehetősen szűkszavú volt a részletekkel kapcsolatban, de annyit közölt: a termék bevezetését megelőzően az eddigi legnagyobb szabású tesztelési programmal készülnek.

A cég nemrégiben mutatta be kimondottan okos telefonokra szánt Windows Phone 7 szoftverét, amellyel kapcsolatban Sinofsky annyit jegyzett meg, hogy a mobiltelefon méretű eszközökre a jövőben is inkább ezt ajánlja a Microsoft.

Az asztali gépekre és a laptopokra fejlesztett, alig egy éve bemutatott Windows 7 operációs rendszer gyorsabban terjed a magyarországi felhasználók körében, mint elődje, a Windows Vista – válaszolta lapunk megkeresésére Tóth András, a Microsoft Magyarország Windows-üzletágának a vezetője. Hozzátette: a rankings.hu felmérése szerint a Windows 7 részesedése az asztali gépek piacán Magyarországon jelenleg 22,57, a Vistáé 5,97 százalék.

A Windows 7 részesedésével elégedettek a cégnél, az indulás óta eltelt alig 14 hónap alatt majd minden negyedik magyar számítógépen már ez az operációs rendszer található. A Windows Vista hasonló idő után még kevesebb mint minden huszadik gépre volt csak feltelepítve. Az elmúlt egy hónapban a még korábbi XP rendszert használók több mint két százaléka tért át a Windows 7-re, amelynek globális piaci részesedése decemberben a netmarketshare.com felmérése szerint 20,87 százalékos volt. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.