BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SAP: profitot nyesett az Oracle-kártérítés

Üzleti jelentés. Az SAP AG tavaly 17 százalékkal növelte bevételét, amely elérte a 12,46 milliárd eurót. Ebből a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások 19 százalékkal nagyobb, összességében 9,79 milliárd eurós forgalmat jelentettek – derül ki a világ legnagyobb üzletiszoftver-gyártójának számító német cég előzetes éves jelentéséből.

A társaság adózott eredménye ennél szerényebb volt, 4 százalékkal, 1,82 milliárd euróra nőtt. Ebben szerepet játszott az az 1,3 milliárd dolláros kártérítés, amelyet a rivális amerikai Oracle-nak kellett kifizetni egy licencügy miatt. Az Oracle 2007-ben perelte be az SAP-t amiatt, hogy utóbbi cég egyik szoftverkarbantartó részlege több százezer esetben töltött le illegálisan Oracle-szoftvereket, és vevőket is lopott az amerikai versenytárstól. A készpénzforgalom ugyanakkor 6 százalékkal, 2,62 milliárd euróra mérséklődött.

Ez évre kiadott legfrissebb előrejelzésében a szoftver- és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások üzletágban 10-14 százalékos növekedéssel számol a vállalat vezetése. Többéves távlatban pedig nagy üzletet látnak az intelligens energiahálózatok terjedésében. A szoftvercég 1989 óta kínál iparág-specifikus megoldásokat az energiaszektor számára, ennek nyomán jelenleg több mint 1600 közműcég használja ilyen jellegű szoftvereit.

Magyarországon is az üzleti szoftverek piacának vezető szereplője a társaság 500 főt foglalkoztató leányvállalata, amely 2009-ben 13 milliárd forintos bevételt könyvelt el. A múlt év egészére az SAP a tanácsadói területen szinten tartással, a szoftver- és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások értékesítésében mintegy 10 százalékos növekedéssel számol. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.