BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telenor: további költségcsökkentés

A mobilszolgáltató új vezérigazgatója elfogadja, hogy átmenetileg szükség van a különadóra

Mobilszolgáltatás. A hálózatcsere sikeres lebonyolítása, a távközlési különadó miatt felmerülő további költségracionalizálás, a frekvenciaszabályozással kapcsolatos változtatások véghezvitele – sok egyéb mellett ezeket emelte ki Christopher Laska, a Telenor Magyarország újonnan kinevezett vezérigazgatója tegnapi bemutatkozó tájékoztatóján. Mint ismert, a régió egyik legnagyobb hálózatfejlesztési projektjét valósítja meg a következő két évben a norvég tulajdonosi hátterű mobilszolgáltató. Ennek kapcsán az újdonsült vezető megjegyezte, hogy a Telenoron belül épp tavaly nyáron menedzselte végig a montenegrói leányvállalat hálózatcseréjét, vagyis van benne tapasztalata.

Az új mobilhálózat már alkalmas lesz az új generációs (LTE) széles sávú technológiára is, amelynek bevezetését Magyarországon legkorábban 2011 második felére, 2012 elejére valószínűsítették eddig a Telenornál. (Az LTE-hálózatokon a mobilinternet letöltési sebessége névlegesen elérheti a 100 megabit/másodpercet is, ezzel egy átlagos méretű film hat perc alatt tölthető le.) Ahhoz azonban, hogy a szolgáltatók be tudják vezetni az új technológiát, szükség van további frekvenciákra is. Ennek kapcsán lapunk kérdésére válaszolva elmondta: némi aggodalomra ad okot, hogy a digitális átállás programja lassulni látszik. Ennek kapcsán ugyanis későbbre tolódhat azoknak a frekvenciáknak a meghirdetése is, amelyek szükségesek lesznek a hálózat teljes kiépítéséhez. A szóban forgó frekvenciák egy része a digitális műsorszórás hozadékaként áll majd a mobilszolgáltatók rendelkezésére.

Christopher Laska osztja elődjének, Anders Jensennek a véleményét, hogy a magyarországi hálózati befektetések védelme érdekében szükség lesz a frekvenciaszabályozás jelenlegi rendszerének a megváltoztatására is. A mostani díjazást a többi mobilszolgáltató szintén kifogásolja, mindannyian a hálózati vevőegységek (trx) száma alapján fizetnek a frekvenciahasználatért, szemben a nyugat-európai gyakorlattal, ahol a ténylegesen használt frekvenciasávok alapján vetik ki a díjakat.

Szóba került a különadó kérdése is, ennek kapcsán a vezérigazgató megjegyezte: továbbra is olyan jelzést kaptak a kormánytól, hogy az extra teher három évre szól. Hozzátette: a tervezhetőség minden vállalkozásnak, de különösen a tőzsdei cégeknek fontos, ennek hiányában elmaradhatnak a további munkahelyteremtő innovációk. Elfogadják, hogy az országnak átmenetileg szüksége van ezekre az öszszegekre. Ezért is vizsgálják, hogyan lehet tovább csökkenteni a költségeket. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.