BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tetemesek a céges károk

Az USA-ban évente közel 90 ezer laptop tűnik el

Jelentés. Az elmúlt egy évben több mint 86 ezer vállalati laptop veszett el az Egyesült Államokban, a cégek ennek nyomán keletkezett kára pedig meghaladja a kétmilliárd dollárt – derül ki a Ponemon Institute és az Intel közös kutatásából. A nemrégiben közzétett tanulmány szerint a vizsgált vállalatok kétharmada ennek ellenére továbbra sem veszi igénybe a legalapvetőbb biztonsági módszereket, így például a biztonsági mentés használatát, a titkosítást és más lopásellenes technológiát sem. Létezik olyan hardveres megoldás, amely nemcsak titkosítja a merevlemezen tárolt adatokat, hanem gyanús helyzet érzékelése esetén akár távolról is képes letiltani a készüléket. Az eszköz törölni tudja a teljes operációs rendszert, a laptop adatait, és blokkolhatja a hozzáférést még akkor is, ha a laptopot kikapcsolták.

A már említett tetemes üzleti kárt a gépek értéke mellett leginkább az adatok megsértéséből, az elveszett szellemi tulajdonból és a jogi, valamint szabályozási díjakból származó költségek jelentik. A kutatás szerint a laptopok teljes, átlagosan három évre becsülhető élettartamában több mint 7 százalék az esélye annak, hogy nyomuk vész. Ez az arány iparágtól függően változik, a leginkább veszélyeztetettnek az oktatási és kutatási intézmények bizonyultak, amelyeknél a gépek 11 százaléka tűnik el, míg a pénzügyi cégek a legkevésbé érintettek, ezeknél 5 százalékos az eltűnési arány.

A megkérdezett vállalati képviselők elmondása szerint az elveszett gépek 46 százaléka tartalmazott bizalmas információkat, miközben mindössze 30 százalékukat titkosították, és csupán 10 százalékukat látták el valamilyen más lopásgátló technológiával. Talán még ennél is meglepőbb, hogy az eltűnt laptopok 71 százalékáról nem készült biztonsági mentés, ez azt jelenti, hogy a vállalatok nem csupán bizalmas adatokat veszítettek el, hanem minden más, még folyamatban lévő munka is elszállt.

A kutatás arra is rávilágított, az eltűnt laptopok csupán egynegyedénél tehetők felelőssé teljes bizonyossággal a tolvajok. Szintén meglepő tény, hogy a notebookok egyharmada tűnik el közlekedési eszközökön, valamint közlekedési helyszíneken, ahol a tolvajok leginkább jelen vannak, míg valamivel több mint 40 százalékuk hotelszobákból vagy otthonról vész el. A laptopok mindössze 12 százalékának kelt lába a munkahelyen. További probléma, hogy az elveszett laptopoknak csupán az 5 százaléka kerül elő. VG

Főbb megállapítások

Az USA-ban az utóbbi egy évben 86 ezernél több laptop veszett el, a kár meghaladja a kétmilliárd dollárt

A gépek tele vannak bizalmas céges adatokkal, de a védelmük minimális

A laptopok 40 százaléka otthonról vagy hotelszobákból tűnik el, a repülőterek nincsenek a toplistán

Egyes iparágakban a notebookok akár tizedének is lába kelhet az eszköz életciklusa során


A gépek tele vannak bizalmas céges adatokkal, de a védelmük minimális

A laptopok 40 százaléka otthonról vagy hotelszobákból tűnik el, a repülőterek nincsenek a toplistán

Egyes iparágakban a notebookok akár tizedének is lába kelhet az eszköz életciklusa során

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.