BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többszörösen díjazott techguruk

A világ leggazdagabbjai között is előkelő helyen állnak a nagy nemzetközi informatikai cégek vezetői

Újabb díjjal gazdagodott Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának egyre hosszabb az elismeréslistája, igaz, a legfrissebb szerzemény kisebb büszkeségre ad okot, mint a korábbiak. Az ifjú milliárdos az Esquire magazin listáján bekerült a világ 10 legrosszabbul öltözött férfi híresség közé, ráadásul egyből a harmadik helyre. A lap szerkesztői szerint a jótékony célokra dollármilliókat költő, a Facebook hihetetlen népszerűségének köszönhetően egyre gazdagabbnak számító Zuckerberg megengedhetné magának, hogy beszerezzen néhány elegánsabb öltönyt, és legalább akkor viselje azokat, amikor befektetőkkel tárgyal, vagy olyan eseményen vesz részt, ahol a többiek szmokingban jelennek meg.

Az elmúlt év elképesztő sikereket hozott nemcsak a Facebooknak, de alapítójának is, ez elismerésekben, illetve a világ befolyásos és gazdag embereit összegyűjtő listákon egyre előkelőbb pozíciókban mutatkozott meg. Talán a legnagyobb kitüntetést a Time magazin szerkesztőségének döntése jelentette az ifjú milliárdos számára, hiszen 2010 végén az év emberének választotta a kiadvány. Ezzel egy olyan – 1927 óta bővülő – klubba lépett be, amelynek többek között Winston Churchill, Sztálin is tagja.

Persze nem egyedi alkalom, hogy a technológia világából érkezzen az a személy – vagy akár csoport –, aki abban az évben a Time szerkesztősége szerint a legnagyobb hatással volt bolygónk lakosainak életére. Így például korábban az Amazon alapítója, Jeff Bezos is elnyerte már a kitüntetést, de karitatív tevékenységük miatt Melinda és Bill Gates is megkapta.

A múlt évben egyébként nem Mark Zuckerberg volt az egyedüli az év embere díjra esélyesek között, aki szorosan kötődött a világhálóhoz, hiszen a jelöltek között ott volt Julian Assange, a bizalmas kormányzati iratok kiszivárogtatásáról híressé vált WikiLeaks alapítója is. Ráadásul a Time weboldalán indított közönségszavazást ő nyerte, a lap szerkesztői azonban végül Mark Zuckerberg mellett döntöttek. Az indoklás szerint kezd alapvetően átalakulni az emberek közötti kapcsolattartás, és a változás középpontjában a Facebook és ezzel együtt annak alapítója található. De nem ez volt az egyetlen elismerés, amit tavaly átvehetett az ifjú techguru, hiszen például júniusban ő kapta a Cannes Lions nemzetközi reklámfesztiválon az év médiaszemélyisége díjat. Emellett a Forbes magazin leggazdagabb amerikaiakat bemutató tavalyi listáján is szerepelt, 6,9 milliárd dollárral a 35. volt, a vagyona növelésében viszont mindenkit megelőzött. A lap becslése szerint 245 százalékkal nőtt a Facebook alapítójának vagyona egy év alatt. (Mark Zuckerberg a Forbes milliárdosokat bemutató összeállításában is szerepelt, tavaly márciusban még „csak” 4 milliárd dollárra becsülték a vagyonát.)

Ha már szóba került a Forbes gazdag amerikaiakat bemutató rangsora, akkor érdemes szót ejteni az előkelő pozíciót elérő technológiai vezetőkről. A lista elején Bill Gates, a Microsoft alapítója található, de a dobogóra felkerült Larry Ellison is, az Oracle létrehozója. Ők egyébként a világ leggazdagabbjai között is előkelő helyen szerepeltek tavaly, Bill Gates a második volt, míg Larry Allison a hatodik. De a Microsoft alapítója nem csak gazdagsága miatt szerepelt a Forbes listáin, a magazin leghatalmasabb emberekről szóló 2010-es összeállításában a 10. helyre rangsorolták, és a 17. pozícióban is egy a technológia világában jól csengő név tűnt fel, Steve Jobsé. Az Apple alapítója egyébként feltűnt tavaly a Time által összeállított, a világ 100 legbefolyásosabb emberéről készült listán is, a gondolkodók között.

A mobilvilág is elismerte az Apple alapítóját, igaz, meglehetősen furcsa körülmények között. A tavalyi Mobile World Congress rendezvényen, Barcelonában Steve Jobsot 2010 mobilos személyiségének választották, az elismerést azonban nem vette át sem ő, sem bárki más az Apple-től, mivel a cég képviselői ezen az eseményen nem jelentek meg, mint ahogy az év elején rendezett Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai show-n sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.