BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanásban az Apple árfolyama

Steve Jobs állapota befolyásolja a legértékesebb technológiai papír értékét

Komoly, közel 5 százalékos csökkenéssel, 331 dolláros árfolyammal kezdte a kereskedést tegnap Amerikában az Apple részvénye. A tengerentúli tőzsde a hétfői szünnap után első ízben reagálhatott a világ legértékesebb technológiai vállalata vezérigazgatójának, Steve Jobsnak a hétfői bejelentésére, miszerint határozatlan ideig újabb betegszabadságra vonul – számolt be a Bloomberg. A szándék hírére hétfőn a német piacon a cég részvényei 8 százalékot zuhantak, végül 6,2 százalékos mínuszban zártak.

A Cashline elemzői szerint nem véletlen a közlés időpontja, hiszen tegnap éjszaka – az amerikai zárás után – tették közzé a cég negyedéves jelentését. Az elemzők szerint egy vártnál jobb eredmény – ahogy ez az elmúlt negyedévekben rendre teljesült – semlegesítheti a Steve Jobs átmeneti távozása miatti aggodalmakat.

Az Apple az elemzők szerint 5,39 dolláros részvényenkénti profitértéket generált 24,4 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az eredményeket beárnyékolhatják a Jobs egészségügyi állapota körül forgó kérdések, illetve hogy a jövőben milyen minőségben térhet vissza és milyen munkákat tud majd ellátni.

Steve Jobs a további terveivel kapcsolatban közölte: megtartja vezérigazgatói tisztségét, és részt vesz a meghatározó stratégiai döntésekben. A vezérigazgató az Apple munkatársainak elküldött e-mailben jelentette be, kérésére az igazgatótanács engedélyezte, hogy betegszabadságra menjen, és így az egészségére tudjon koncentrálni. A cég napi ügyeit Tim Cook veszi át.

Ez már a harmadik alkalom, hogy egészségügyi probléma következtében Steve Jobs átmenetileg elhagyja a vezetői széket. Jobs 2004-ben vette ki az első határozatlan idejű szabadságát, amikor kiderült a betegsége, majd 2009-ben májtranszplantáción esett át. Gyógykezeléséről visszatérve az Apple az iPhone és iPad termékeivel exponenciális sikersztorit épített ki mind a vállalat értékesítési számait nézve, mind az Apple részvények árfolyamát tekintve. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.