BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek az internetes pénzmosodák

IT-biztonság. Fordulópontjához érkezett 2010-ben az internetes bűnözés. Míg a korábbi támadások kereszttüzében a windowsos PC-k álltak, mára azok a nyílt operációs rendszerek is előtérbe kerültek, amelyek az okos telefonokat és a táblaszámítógépeket működtetik. Ennek alapján az is elmondható, hogy a jövőben egyre inkább a mobileszközök kerülhetnek veszélybe – derül ki a hálózati eszközöket gyártó Cisco Systems éves biztonsági jelentéséből. Különösen a külső fejlesztőktől származó mobilalkalmazások jelentenek komolyabb kockázatot.

A személyi számítógépek windowsos operációs rendszereit és a rájuk épülő alkalmazásokat fejlesztők az elmúlt években számtalan biztonsági elemet építettek a szoftverekbe. Ennek eredményeként a csalók egyre nehezebben tudják kihasználni a korábban a megélhetésüket jelentő lehetőségeket, így más pénzszerzési források után néznek. Ezek közé sorolhatók a különféle online pénzmosási (money muling) trükkök.

A felmérés arról is beszámol, hogy az internet történetében először 2010-ben csökkent a levélszemét (spam) mennyisége. Ezen belül azonban a különböző régiók eltérő tendenciákat mutatnak: a fejlettebb országokban, ahol egyre nagyobb teret nyer a széles sávú internet, növekedett a spam mennyisége, Nagy-Britanniában közel megduplázódott. Ezzel szemben Magyarországon 2009-ben még több mint 3800 milliárdot engedtek át a hálózatok, ám tavaly már csak 2300 milliárdot, ez 43 százalékos csökkenést jelent éves szinten.

Ennek oka Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője szerint abban kereshető, hogy több nagy spamgeneráló hálózatot sikerült leállítani, és az internetszolgáltatók is korlátozzák a széles sávú hálózatokból küldött rosszindulatú e-mailek forgalmát. Egy dolog viszont változatlan, és az a felhasználók hozzáállása, a legtöbbjük továbbra is a kibertámadások könnyű prédájának számít. Az internetes bűnözés igazi alapja ugyanis elsősorban nem maga a technológia, hanem az a nagyon is emberi tulajdonság, hogy könnyen megbízunk az idegenekben, akik ezt könynyen kihasználhatják az elektronikus levelekben, a közösségi hálózatok csevegőszobáiban vagy telefonhívások formájában. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.