BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kell a megfontoltság

A Facebookon máris támadnak a vírusok és a férgek

A vírusok és az internetes támadások legnépszerűbb célpontja az idén minden bizonnyal a közösségi oldalak, azon belül is az egyre nagyobb táborral rendelkező Facebook lehet – állítják az informatikai biztonsággal foglalkozó szakértők. Az évből eddig eltelt alig több mint másfél hónap alatt máris számos Facebook-profilt ért közvetett vagy közvetlen támadás.

Az ok teljesen prózai – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. A Facebookon keresztül rengeteg olyan ember kapcsolódik be aktívan a számítástechnikába, akinek amúgy nem sok fogalma van erről, és akinek gyakorlatilag mindent el lehet adni. Ennek egyik legjobb példája az elmúlt hetekben felfedezett Asprox.N nevű trójai, ez e-mail formájában érkezik, és azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a Facebook-fiókja spamet terjesztett, így a belépési adatokat központilag megváltoztatták, az új jelszó pedig a csatolt fájlban található. Maga a fájl csak az ikonjában hasonlít egy igazi Word dokumentumra, valójában egy exe, amelyre kattintva egyrészt letöltődik és megnyílik egy valódi Word dokumentum, másrészt elindul a tényleges spamelés.

A probléma – tette hozzá Sándor Zsolt – az IT-biztonságtechnikai kultúra hiánya. Sajnos nagyon sokan vannak még manapság is azok, akik mindenféle megfontolás és óvatosság nélkül gyakorlatilag mindenre rákattintanak, ami az orruk elé kerül; a közösségi média pedig az ilyen jellegű akciókhoz kiváló táptalajt biztosít. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.