BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MTelekom: júliusig jön az olcsóbb adatroaming

Legkésőbb július elsejéig Magyarországon is bevezeti a Deutsche Telekom (DT) által meghirdetett európai uniós szintű átalánydíjas heti adatroaming-tarifát a Magyar Telekom – válaszolta kérdésünkre Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a barcelonai mobil-világkonferencián. Az árazás megfelel majd a német anyavállalat által bejelentett heti nettó 14,95 eurós szintnek. Ezt a konstrukciót először a havidíjas ügyfelek élvezhetik uniószerte, a feltöltőkártyások az egyéb roamingtarifákkal forgalmazhatnak mobiladatokat.

Ed Kozel, a Deutsche Telekom technológiai és innovációs vezérigazgató-helyettese az új roamingtarifák kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy eddig épp a kiszámíthatatlan vagy túl magas barangolási tarifák voltak az akadályai a mobil-adatforgalom még gyorsabb növekedésének. A mobilszolgáltatóknak egyre inkább az adatforgalmi megoldásokra kell koncentrálniuk, a hálózatokat még gyorsabbá szükséges tenni, és az alkalmazásszoftverek területén is gyorsítani kell. Ennek jegyében építi jövőbeni stratégiáját a DT is. Ed Kozel megjegyezte: 2011 lesz az első év, amikor a világon több okostelefont és táblagépet adnak el, mint személyi számítógépet.

A tavaly világméretekben 1000 milliárd dollár forgalmat lebonyolító szolgáltatói ágazat egyebek mellett az újfajta mobilfizetési megoldásoktól várja bevételének jövőbeni növekedését. Az egyik ilyen vezeték nélküli technológia a Near Field Communication (NFC), amely az eszközök közötti rövid hatótávolságú adatcserét teszi lehetővé. Egyes becslések szerint az idén több mint ötvenmillió NFC-csipes okostelefon készülhet világszerte. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.