BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyártól gázt is tankolhatunk - olcsóbb lesz a benzinnél

A Fővárosi Gázművek Zrt. (FŐGÁZ) a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel (MOL) közösen sűrített földgáz-üzemanyagú (CNG) töltőállomás létesítésít - áll a két társaság közleményében. A sűrített földgáz olcsó alternatíva az üzemanyag-piacon.

A Főgáz a Mol Kőbányai úti üzemanyagtöltő állomásán nyitja meg Budapest első nyilvános CNG CNG (Compressed Natural Gas) kútját. A Főgáz szerint ez a lehetőség hozzájárul a főváros tisztább levegőjéhez, s a lakók egészségének megőrzéséhez.

A Főgáz 2008-ban egy kísérleti projektet indított egy földgáz üzemanyag lassútöltő-berendezés üzemeltetésére néhány földgázüzemű gépjármű használatával, következő lépésként a magyar üzemanyag-forgalmazóval kötött stratégiai partnerséget. A két társaság 2011. január 14-én szerződést írt alá arról, hogy a Mol meglévő üzemanyag-töltőállomására a Főgáz földgáz-üzemanyagtöltő kutat telepít. A CNG kút megvalósulásával mindenki számára hozzáférhetővé válik Budapesten a földgáz üzemanyagként való felhasználása.

Magyarországon elsőként a fővárosban telepítenek CNG töltőberendezést hagyományos üzemanyag-töltőállomásra. Ez a típusú üzemanyag amellett, hogy a környezetbarát közlekedés lehetőségét kínálja, költségtakarékos megoldás is egyben, hiszen a hagyományos hajtóanyagoknál - a benzinnél és a dízel üzemanyagoknál - olcsóbban lesz elérhető. Az első jármű várhatóan már ez év nyarán tankolhat a Kőbányai úti nyilvános CNG töltőállomáson.

A földgázt vezetékhálózaton juttatják el a háztartási és az ipari fogyasztókhoz. A motorhajtóanyagként használt gáz azonos minőségű a háztartásban használttal. A töltőállomáson ezt a gázt nagynyomású kompresszorral 250 bar nyomásra sűrítik, és így tankolják a járművekbe. A CNG-t Otto-motorokban (benzinüzemű), valamint Diesel-motorokban is lehet használni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.