BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vodafone: javuló pénzügyi mutatók

A Philipstől jön a mobilcég új elnöke – A társaság kivonulna Lengyelországból

Beszámoló. A folyó üzleti év harmadik negyedében újabb 2,5 százalékkal növelte szolgáltatásból származó bevételét a brit Vodafone csoport. Ez már az ötödik egymást követő forgalmi többletet felmutató negyedév a világ legnagyobb mobilszolgáltatójánál. A mobil-adatátvitelből származó bevétel még ennél is nagyobb arányban, 27,2 százalékkal nőtt, köszönhetően az egyre bővülő okostelefon-penetrációnak. A csoport teljes forgalma a szóban forgó időszakban 11,9 milliárd font sterling volt, 3,5 százalékkal több, mint egy esztendővel korábban. A csoport európai teljesítménye kapcsán a nagy országok mellett a gyorsjelentés külön említést tesz Magyarországról mint átlagon felüli növekedést elérő területről. Ennek kapcsán Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a leánycég a teljes mobil-piacon 3,3 százalékkal tudta a múlt év folyamán növelni a részesedését, miközben a piac egésze 1,9 százalékkal bővült. Az adatforgalomban a Vodafone 45 százalékkal nőtt, ez 5 százalékponttal jobb a piaci átlagnál. (A távközlési különadó viszont veszteségessé tette a hazai leányt, ez az érvényes szabályok szerint kizárja a céget az állami tenderekből.)

Az anyavállalat egyébként tavasztól új elnököt kap Gerard Kleisterlee személyében, aki tíz éven keresztül menedzselte eredményesen a holland Philips átszervezését, nyereségessé tételét. Elődjének, John Bondnak az újraválasztását a tavalyi éves közgyűlésen akadályozta meg a részvényesek egy része. Szerintük az irányítása alatt végrehajtott akvizíciók sikertelenek voltak. Vittorio Colao, a Vodafone vezérigazgatója tavaly óta éppen azon fáradozott, hogy megváljon ezen kisebbségi érdekeltségek egy részétől. Így sikerült 2010-ben túladni 3,1 milliárd font sterlingért a japán Softbankban lévő részesedésen, de 6,5 milliárd dollár bevételt hozott a China Mobile-tulajdonrész eladása is. Most éppen a francia SFR-ben birtokolt 44 százaléktól válna meg a Vodafone a társtulajdonos Vivendi SA javára. Az idén még sorra kerülhet a lengyel Polkomtelben birtokolt 24 százalék eladása is. SGy


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.