BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adat, tudás, haszon

A következő években évi legalább 10-12 százalékos növekedés várható az üzleti-intelligencia-szolgáltatások (BI Services) 8 milliárd forintnyi bevételt generáló magyarországi piacán. A vállalatvezetők döntéshozatalát támogató informatikai megoldások szegmense elég jól átvészelte a 2008–09-es válságot, nagy visszaeséssel nem kellett számolni sem itthon, sem máshol Európában.

Az előrejelzésekre alapozva a hazai piac több mint negyedét lefedő a Magyar Telekom csoporthoz tartozó IQSYS Zrt. cég ambiciózus tervet fogalmazott meg, a tavalyi két és fél milliárd forintos árbevételt két év múlva hárommilliárdra kívánja növelni, bízva mindhárom kulcságazat, a nagyvállalatok, a pénzintézetek és az államigazgatás megrendeléseinek a felfutásában – mondja Sipos Ferenc, a cég üzletiintelligencia- és technológiaágazati igazgatója.

A BI-rendszerek piaca jelentős változásokon megy át. Az átalakulást több tényező is mozgatja, egyfelől a válság utóhatása, amelynek következtében a vállalatoknál kevesebb az informatikára fordított pénz, másfelől a technológiai változások. Ezzel együtt a piac működése is módosul, a döntéshozóknak a korábbiaknál gyorsabban kell reagálni a piaci változásokra. Az BI-rendszerek első korszakát a nagy adattárházrendszerek építése jellemezte. A klasszikus adattárházak a stratégiát támogató megoldások voltak, a cégek most emellett a taktikai lépések támogatását várják el a BI-től.

Technológiai szempontból komoly változást hoznak a piacra az egyre nagyobb számban terjedő okostelefonok és a táblagépek. A BI-alkalmazások révén a nagy adattárházakból kinyert információ korábban csak a stratégiai döntéshozókhoz jutott el, a mobileszközök bevetésével mindenkihez elkerül. Arra a kérdésre, hogyan készül az IQSYS a táblagépes, okostelefonos korszakra, Sipos Ferenc így válaszol: „A táblagépek még annyira újak, hogy egyelőre keressük a velük kapcsolatos megoldásokat. A nagyobb méretű mobileszközök a vezetői kimutatások grafikus felületeinek a használhatóságát lényegesen javítják.” Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az okostelefonokon ezeket nehézkesebb megjeleníteni.

A manapság egyre népszerűbb felhőalapú számítástechnika (cloud computing) eléri az üzleti intelligencia piacát is, az alkalmazások egy része várhatóan a felhőbe költözik, de sok minden függ majd az infrastrukturális adottságoktól és a gazdasági körülményektől. Az ágazatigazgató ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a vállalatvezetőknek nem az számít, honnan jön az adat.

Fontosnak tartja még kiemelni, hogy az üzleti intelligencia nem technikai, hanem ahogy a nevében is benne van, elsősorban üzleti kérdés. A piackutatók előrejelzése szerint a közeljövőben a BI-beruházásoknak már a 40 százalékát kezdeményezik üzleti oldalról, szemben a mostani gyakorlattal, ahol még az informatikai oldalé a kezdeményező szerep.

A döntéshozók elvárják az egyszerűbb használatot, testre szabható megoldásokat igényelnek, tehát a jövőbeni fejlesztéseknek ebbe az irányba kell elmozdulniuk, továbbra sem lehet dobozos megoldásban gondolkodni – teszi hozzá.

Az adattárházak mára már olyan nagy méreteket értek el és annyira összetettek lettek, ami már lassítja az üzleti és szervezeti változások követését. Ezért a jövőben megoldásokat kell fejleszteni, amelyek gyorsabban tudják követni ezeket a változásokat. Az új megközelítés egyik kulcsa a használatban lévő BI-rendszerek közötti együttműködés kialakítása. Létrejöttével előtérbe kerül az egységes ügyféladat-kezelés, ami várhatóan a következő két év slágere a BI területén.

Piaci kilátások

Az üzletiintelligencia-szoftverek globális piaca 2011-ben előreláthatólag 9,7 százalékkal nő, értékben megközelíti a 11 milliárd dollárt – derül ki a Gartner e területet kutató legújabb felméréséből.

A növekedés éves üteme 2014-ig némileg lassul, de marad a magas, egy számjegyű kategóriában. Ezzel együtt is a BI-megoldások a nemzetközi szoftverpiac legdinamikusabban bővülő szegmensét képviselik majd, ez nem meglepő, hiszen a megrendelő cégek és intézmények egyre inkább üzleti hatékonyságot növelő eszközként tekintenek rá. A Gartner az informatikai vezetők 10 legfontosabb idei technológiai prioritása között az ötödik helyre teszi a BI-megoldásokat.



A növekedés éves üteme 2014-ig némileg lassul, de marad a magas, egy számjegyű kategóriában. Ezzel együtt is a BI-megoldások a nemzetközi szoftverpiac legdinamikusabban bővülő szegmensét képviselik majd, ez nem meglepő, hiszen a megrendelő cégek és intézmények egyre inkább üzleti hatékonyságot növelő eszközként tekintenek rá. A Gartner az informatikai vezetők 10 legfontosabb idei technológiai prioritása között az ötödik helyre teszi a BI-megoldásokat. BI-megoldások adattárházak

adatbányászat

analitikus megoldások

adatminőség-biztosítás

jelentéskészítés

hatékonyságelemzés

földrajzi információs rendszerek

vezetői információs rendszerek

döntéstámogató rendszerek

vállalati információszolgáltatás

adatvizualizáció -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.