BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma iPad2-premier Magyarországon

A japán földrengés a későbbiekben világszerte befolyásolhatja a táblagépszállítások ütemezését

A március eleji bejelentéskor mára időzítették az Apple legújabb táblagépének, az iPad2-nek az USA-n kívüli premierjét. A második körös megjelenés ezúttal Magyarországot is magában foglalja. Az értékesítés este 7 órakor indul a hazai Apple-viszonteladóknál, típustól függően 173-233 ezer forint közötti áron.

Azzal ugyanis nem számolhatott senki, hogy két hete pénteken, épp az amerikai premier napján olyan brutálisan megmozdul a föld Japán partjainál, majd az ország egy részét elsöpri az azt követő cunami. A természeti csapás a távol-keleti ország elektronikai iparát is majdnem teljesen padlóra küldte, a részegységek gyártásában azonban mindenképpen nagy fennakadásokat okoz. Szakértők még néhány napja is úgy látták, logisztikai és alkatrész-utánpótlási gondokat okozhat a kialakult helyzet az iPad2 gyártásában is. Van a készülékben néhány olyan komponens, amelyet eddig japán forrásból szereztek be az Apple bérgyártói. Ilyen például az elektronikus tájoló, amelyet az AKM Semiconductor gyárt, a rendszer-akkumulátor szállítója az Apple Japan, míg az Asahi Glass Co. állítja elő az érintőképernyő üvegét, míg a flashmemória-egységet a Toshibától rendelték meg, igaz, ez utóbbira máris van helyettesítő jelentkező: a dél-koreai Samsung Electronics és az amerikai Micron Technology. Ezek a problémák ráadásul akkor keletkeznek, amikor az Apple éppen inkább felfuttatná a termelést a vártnál nagyobb kereslet kielégítésére.

Időközben egyre erőteljesebben jelennek meg a piacon a versenytársak is. A piackutatók előrejelzései még meglehetősen nagy eltéréseket mutatnak. A táblagépek világpiaca tavaly még 17-25 millió darab volt, ennek 90 százalékát az Apple szerezte meg. Ez évre már közel 50-70 milliós szállítást valószínűsítenek, 70-80 százalékos Apple-aránnyal. Jövőre még ennél is dinamikusabb lehet a növekedés, 2012-ben világszerte több mint 70-120 millió táblagép talál gazdára, de öt év múlva már évi 200-250 millió feletti piacot jósolnak, akkora viszont az alma logós modellek aránya 40 százalék alá mehet. Egyre több rivális készülék érkezik majd Android vagy más operációs rendszerrel és a mostaniaknál kedvezőbb áron. Az idei első negyedévre időzítette első táblagépét a Xoomot a Motorola, amelyet műszaki kiépítettségében leginkább versenyképesnek tekintenek az iPad2-vel. A BlackBerry is kopogtat már a PlayBookkal, de már bemutatkozott a Samsung Galaxy Tabjének újabb változata is. A versengésbe bele akar szólni az LG és a Toshiba, sőt hamarosan érkeznek az „árversenyképes” márkás kínai termékek is. VG

Újratervezve

Éppen az iPad2 által diktált 500 dolláros ár az, amely miatt elképzelhető, hogy az iPad2 riválisai közül néhány notebook gyártó mégis elhalasztja további egy-két hónappal saját táblagépének premierjét, hogy áttervezze a készülék specifikációit, csökkentve a termelési költségeket. Ennek most éppen ellentmond a japán földrengés miatt kialakult helyzet, a komponenshiány inkább felfelé viszi az árakat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.