BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa nem menekül az utcafotózás elől

Ha az egyiknek nem sikerült, a másik még eredményesen alkalmazhatja? A Microsoft előtt a jelek szerint ez a cél lebeg, hiszen mi másra utalna, hogy hamarosan Európát is „térképre veszi”. Miközben a Google számára továbbra is a személyiségi jogi kérdések okozzák a legnagyobb problémát. Mint ismert: a nagyszabású tiltakozó akciók eredményeként már eddig is több európai országban nyilvánították törvényellenesnek a Google Street View fotózást. Ezzel szemben a konkurens Microsoft éppen az öreg kontinenst veszi célba, az Egyesült Államokat követően ugyanis London környékét kezdte el „bekamerázni”, míg májustól a főbb európai – első lépésben német, francia, spanyol – városok kerülnek sorra.

A Microsoft kezdeményezése nem új keletű, Streetside névre hallgató projektét 2009 végén indította útjára, s az elmúlt időszakban 56 amerikai város utcáit „fotózta le”. Az elképzelések szerint a Microsoft már május második felében elérhetővé kívánja tenni a brit képeket, míg a többi esetében az első felvételek várhatóan nyártól lesznek elérhetők.

A Microsoft is hasonló eszközöket vet be a fotózások során, mint a Google, a fényképezést a Navteq cég végzi, amely a Nokia tulajdona. A Microsoft láthatóan tanult a Google hibáiból, így a cég helyi vezetői egyrészt folyamatosan hangsúlyozzák, a Bing Maps Streetside figyelembe veszi a helyi adatvédelmi irányelveket és előírásokat. Másfelől arra is ügyelnek, hogy a helymeghatározáshoz pontosításként szolgáló wifi hotspotok felderítése közben ne gyűjtsenek illegális adatokat. A hotspotok esetében közlik az elérhetőségüket, a wifi szignáljának erősségét. A Streetside nem törekszik arra, hogy az adott város összes utcáját lefotózza, kizárólag a frekventált központi területeket veszik számba, ahol a szolgáltatások koncentrálódnak. A Streetside célja ugyanis a településeken belüli navigáció pontosítása, a kereséseket és az útleírásokat vizuális információkkal egészítik ki, amelyek akár egy okostelefon képernyőjén is megjeleníthetők. F. B.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.