BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztik a segélyhívót

Helymeghatározásra is alkalmas lesz a 112-es rendszere

Infokommunikáció. Hamarosan elkezdődik a 112-es segélyhívó fejlesztése – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációs államtitkársága a távirati irodát. Az államtitkárság ezt arra reagálva tudatta, hogy Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a napokban közölte: a 112-es egységes európai segélyhívószám nem mozdítja elő, sőt esetenként kifejezetten nehezíti az egységes szemléletű segítségnyújtást.

A közlemény szerint a kabinet hamarosan elfogadja a 112-es számra alapozott egységes segélyhívó rendszerhez kapcsolódó feladatokról szóló kormányhatározatot. Ennek eredményeként elindulhat a szisztéma átfogó fejlesztése, amely az ombudsman által is megfogalmazott észrevételek alapján hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a készenléti szervek mentési, segítségnyújtási munkáját. Csökken a kapcsolási idő, kiépül a helymeghatározó rendszer, és így összességében gördülékenyebbé válik az információáramlás, ami elengedhetetlen feltétele a hatékonyabb élet- és kármentésnek.

Mint egy budapesti nemzetközi tanácskozáson a közelmúltban elhangzott, az egységes európai segélyhívó szám az unió összes tagállamában működik, s díjmentesen hívható a központi diszpécserszolgálat. A hívók földrajzi helyzetét a telefonszolgáltatók segítségével azonosítják, és térinformatikai szoftverekkel megjeleníthetik egy monitor képernyőjén, ezzel is megkönnyítve, felgyorsítva a vészhelyzet elhárítását. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.